Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 28 mei 2022
Leestijd: 6 minuten

Vis op de barbecue: dit zijn de lekkerste keuzes (en tips)

De temperaturen stijgen, de dagen worden langer en langzaamaan kunnen we de smekende barbecue niet meer weerstaan. Juist: het barbecueseizoen is geopend! Je hebt vast je eigen kolen-klassiekers, maar er is niets leuker dan elke grillsessie weer iets nieuws proberen. Wat dacht je van vis op de barbecue, maar dan niet de bekende klassiekers als zalm en nog eens zalm? Coquilles, kreeft, oesters, inktvis en scheermessen: vis op de barbecue wordt jouw nieuwe favoriet dit seizoen!

5 x heerlijke vis op de barbecue

1. Coquilles

Parels vind je niet meer alleen in oesters, ook de Sint Jakobsschelp kan er wat van. Gegrilde coquillespiezen zijn dé delicatesse op je barbecue dit seizoen. Het bijzondere stukje vis heeft – uiteraard – een ziltige, bijna nootachtige smaak en is erg zacht. Dit komt doordat de coquille bestaat uit de krachtspier waarmee de Sint Jakobsschelp opent en sluit. Genoeg over Jakob. Want hoe kun je deze namaakparel nu het beste bereiden op jouw barbecue?

Zorg te allen tijde dat je barbecue heet genoeg is. Ga voor een temperatuur van ongeveer 250℃. Als je temperatuur namelijk te laag is, gaart de coquille te langzaam en wordt hij stug. Coquilles grillen is een werkje waar je niet bij weg kunt lopen. Zorg daarom dat je een Chef Barbecue aanstelt die ook echt chef barbecue is en blijft en het niet gezelliger vindt bij de drankjestafel. Je kunt de gegrilde coquilles serveren met wat zeekraal en een lekkere frisse limoenmayo of wat dacht je van een rokerige srirachasaus?

Tip: je kunt naast de coquilles ook perfect grote garnalen aan de spiesen toevoegen. Deze hebben namelijk dezelfde tijd nodig om gaar te worden. Twee vliegen in één klap.

Coquilles
Bron: Unsplash

2. Scheermessen

We blijven in de schelpdieren, want scheermessen kunnen we scharen onder de oesters avant la lettre. De langwerpige schelpen – die je overigens vaak al open en leeggegeten vindt op het strand – doen het super op je barbecue.

We horen je denken, scheermessen ‘hoe kom ik daar nu weer aan?’ Vraag er eens om bij je lokale visboer. Meestal kunnen ze gewoon een netje voor je bestellen. Ze gaan vaak per kilo en dat lijkt veel, maar dat heb je zo achter de kiezen want deze vis op de barbecue kan voor een echte smaakexplosie zorgen.

Maak bijvoorbeeld een lekkere vinaigrette met een ingemaakt rood uitje (daar worden ze zo leuk felroze van), snijd de scheermessen open en dep ze droog. Dit is belangrijk, want doe je dat niet dan gaan ze koken in plaats van grillen. Ook hier moet Chef Barbecue weer alert zijn, want scheermessen grillen is super makkelijk en hoeft maar heel kort. Dien ze daarna op met nog wat lekkere olijfolie, peper en zout en het wordt smullen geblazen op je grillfeest.

scheermessen barbecue
Nancy van Batenburg voor Culy

Culy Homemade: gegrilde scheermessen van de barbecue

3. Kreeft

Als er iets zomers is, dan is het wat ons betreft wel kreeft. We gaan namelijk instant op vakantie bij het zien van dit bijzondere zeedier. Wist je dat je deze vis ook heerlijk kunt grillen op de barbecue?

Toch lijkt de bereiding van kreeft vaak lastig en ook eng. Heb je namelijk een levende rooie rakker op de kop getikt, dan zul je hem nog zo humaan mogelijk om zijn leven moeten brengen: in een ijsbad of door een mes door zijn kop te boren. Klinkt erg cru, dus zoek daarom uit wat voor jou de beste manier is. Duidelijke info over kreeft slachten vind je op Koken met kennis. Voel jij je bij het kreeft killen niet als een vis in het water, kijk dan of je een al dode kreeft kunt kopen. Dit maakt voor de bereiding (grillen) niets uit.

Is de kreeft klaar om gegrild te worden, dep het vlees dan goed droog, bestrooi het met een (kruiden)olie of lekkere marinade, wat zout en eventuele andere specerijen. Gril de kreeft kort, zo’n 3 minuten, op hoog vuur (250℃). Heb je een nog levende, ongekookte kreeft, dan is de bereidingstijd op de gril iets langer namelijk 5 à 7 minuten. De kreeft doet het goed met zoetzure marinades met tonen van limoen en koriander, maar leent zich ook uitstekend om na het grillen te worden gegeten met een lekkere rokerige chipotlemayo.

Oosterscheldekreeft op z'n Mexicaans
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

4. Inktvis

Ah inktvis, nog zo’n vreemde eend op de barbecue. Heb je er überhaupt al eens aan gedacht deze koning van de zee tussen de kolen te leggen? Hij vindt het er namelijk erg goed toeven.

Met een goed gegrilde inktvis waan je je altijd direct in een Mediterraan oord. Mits je ‘t goed grilt natuurlijk. Ook voor inktvis geldt weer: dep. goed. droog. Natte vis veroorzaakt namelijk vlammen en die zorgen voor roet. Want hoewel die strepen die je ervan krijgt leuk staan op je stukkie vlees, zorgen ze bij vis voor niet zo’n goede combi.

Zorg dat je barbecue 220℃ is zodat de inktvis maar kort hoeft te vlammen. Te lang maakt namelijk dat ‘ie taai wordt. Na het grillen kun je de inktvistubes in ringen snijden en ze door een lekkere marinade halen of simpel bestrooien met wat olie, peper en zout. Doe dat trouwens niet alleen ná het grillen, maar marineer de inktvistubes ook voor het grillen een tijdje in olie met specerijen. Zo krijgt de vis en een lekkere smaak, maar komt dat ook de malsheid ten goede.

Inktvis schoonmaken

5. Oesters

Oesters van de barbecue? Het kan! Het is zelfs erg makkelijk, je moet alleen eventjes weten hoe je ‘t doet. Zorg allereerst voor echte verse oesters die ook nog eens lekker groot zijn, denk aan nummer 0 of 1. Hoe groter de oester, des te meer vlees erin zit en hoe meer er te smullen valt.

Ga je voor het eerst oesters grillen op de barbecue, probeer het dan eerst eens met één oester uit. Het is namelijk zonde van de oesters én van je centen als het hele dozijn mislukt. Zorg daarnaast altijd voor een gloeiend hete barbecue van 250 tot 300℃ met withete kolen zonder vlammen.

Leg de oesters gesloten (!) op de barbecue. Eén minuut en draai ze daarna om. Op een gegeven moment knapt de oester open en dat is het teken dat ‘ie klaar is. Hoor je geen knap dan komt er wel iets van gesis door het vocht dat uit de oester loopt. Dit is je teken om de oester van de barbecue te halen. Maak de oester open (pas op, heet) en maak hem, als hij nog niet is losgekomen, los. Serveer met een lekkere dressing.

Hadden we al gezegd dat vis op de barbecue eigenlijk heel makkelijk is? Zin in nog meer extravagance? Denk dan eens aan gegrilde oesters.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.