Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips 25 jan 2022
Leestijd: 3 minuten

Hoe kun je oesters het beste bewaren, openen en serveren?

Ze zijn luxueus, een tikkeltje decadent, een ware delicatesse en vaak ook nog ‘ns het startschot van een feestmaal. We hebben het over oesters, die – júíst vanwege eerder genoemde redenen – het verdienen om op de juiste manier bewaard, geopend en geserveerd te worden.

Daarom: een overzicht!

Oesters bewaren

Heb je oesters gekocht? Hou ze – tot je ze gaat eten – zo vers mogelijk door ze altijd in de koelkast te leggen (nooit op kamertemperatuur en nooit in de vriezer). In gesloten vorm kunnen oesters tot negen dagen of tot de THT datum in de koelkast bewaard worden. Het risico dat oesters zullen bederven is groot wanneer je oesters niet goed bewaart. En zo’n mooi product, dat zou zonde zijn…

Bovendien gaat het bij oesters natuurlijk allemaal om versheid. Het liefst koop je ze dan ook niet te lang van tevoren in. Oesters openmaken doe je bovendien ook écht à la minute: vlak voor serveren dus!

Oesters met Balinese dressing
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Oesters openen

Oesters openen kan een intimiderend klusje lijken als je ‘t nog nooit hebt gedaan. Toch is het in feite best makkelijk. En heb je ‘t eenmaal onder de knie, dan heeft het zelfs iets ontzettend bevredigends. Zo ga je te werk:

  • Gebruik altijd een hand- of theedoek om je handen te beschermen. Houd ook een oestermesje in de aanslag, dat werkt veel handiger en veiliger dan een keukenmesje.
  • Leg de oester vervolgens op de theedoek in één hand. Doe dit met de platte kant naar boven. Draai de scharnier van de oester (dus de smallere punt) naar je toe.
  • Prik het oestermesje nu ter hoogte van de scharnier in met je mesje en maak zachte, draaiende bewegingen. Oefen niet teveel druk uit: je zult zien dat de oester vanzelf loskomt door op de juiste plek te draaien.
  • Is de oester eenmaal een beetje open? Duw het mesje horizontaal de oester in en maak de oester langs de bovenkant (dus de platte kant) los van de schelp. Snijd hiervoor langs de volledige oppervlakte van de oester en doe dit voorzichtig.
  • Als alles goed is, kun je de oesterschelpen nu van elkaar trekken. Met het mesje kun je de oester nu ook rondom losmaken, zodat ‘ie soepel uit de schelp schuift wanneer je ervan gaat slurpen.

Toch nog even zíén hoe dat precies in zijn werk gaat? Met dit filmpje kun je het je ook visueel voorstellen.

Oesters serveren

Heb je je oesters geopend? Een goed idee om ze te serveren is op ijs, hiermee verzeker je dat ze goed vers blijven. Andere serveertips zijn:

  • Schik de lege oesterschelpen met de bolle kant op een schaal en schik de volle oesterschelpen daarop.
  • Leg de oesters op zeewier (voor de zekerheid bovenop een laagje ijs). Zeewier vind je bij de viswinkel, in grotere supermarkten of bij de toko.
  • Op een gewoon bord blijven oesters niet heel goed liggen. De mensen van Pescattura hebben daar wat op bedacht. In hun houten oesterplank zijn inkepingen gemaakt waar je oesters gewoon braaf blijven liggen. Handig en stijlvol: we love it.
Bali oesters
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Zoek je nog inspiratie voor lekkere oestertoppings?

6 verrassende toppings voor oesters

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.