Mathilda Verwoerdt
Mathilda Verwoerdt Inspiratie 11 okt 2018
Leestijd: 2 minuten

Inktvis schoonmaken? Zo doe je dat super snel en makkelijk!

De meeste mensen houden zo af en toe wel van een lekker visje. Ook de inktvis doet het tegenwoordig goed in Nederland. En dat snappen we, want het is lekker en gezond. Maar voor je dit culinaire hoogstandje op tafel zet, is er werk aan de winkel: de inktvis schoonmaken. Maar hoe begin je aan zoiets? Wij leggen je uit hoe.

Je kan een inktvis natuurlijk ook schoongemaakt kopen, maar daar hangt een vrij hoog prijskaartje aan. Het is logisch dat je dat werk liever zelf doet. En zo doe je dat.

Inktvis schoonmaken

Inktvis schoonmaken

Heb je diepvriesinktvis? Laat deze dan eerst goed ontdooien. Dit doe je door de vis in een grote bak met koud water te leggen.

Zo ga je te werk:

  • Trek eerst (voorzichtig!) de kop, tentakels en ingewanden uit de inktvis. Het is hierbij belangrijk dat je eerst even goed voelt wat je doet, zodat je alles in een keer eruit trekt en niets kapot maakt.
  • Snijd daarna de tentakels van de inktvis net onder de ogen van de kop eraf.
  • Druk met je vingers het harde deel onder de tentakels naar boven. Zo kun je de harde bek wegtrekken tussen de tentakels. Deze is scherp, dus die gooi je weg.
  • Trek nu de harde rugpen – (dat staafje) – uit het lijfje van de inktvis.
  • Pel het paarse vliesje van de inktviszak af. Dat gaat het makkelijkst onder de kraan of in een bakje met water.
  • Snijd de inktviszak bij zodat het er netjes uitziet
  • Tot slot spoel je de inktviszak en de tentakels grondig af en dep je deze droog

Et voilà: nu is de inktviszak te gebruiken zoals jij hem wilt serveren. Dit kan in zijn geheel, maar ook lekker in stukjes of in inktvisringen. Dat wordt smullen!

Bekijk hier de video om precies te zien hoe je te werk gaat:

How to clean squid

Working with fresh squid can be intimidating. At $2.99 a pound, learning how to prepare whole fresh squid in your home kitchen is well worth it. Chef and author Becky Selengut shows us how. Homemade calamari, anyone?

Heerlijke inktvis recepten:

Inktvis

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.