Redactie
Redactie Inspiratie 16 mei 2015
Leestijd: 2 minuten

Zo bereid je zelf een hele kreeft (+ tips om te serveren)

Kreeft is één van de meest luxueuze producten die er zijn, maar zeker niet moeilijk om te maken. Het belangrijkst is dat je kreeft mooi vers is én dat hij niet te lang kookt. 

Kreeft uitkiezen

Het bereiden van een kreeft begint bij het uitkiezen, maar waar moet je nu op letten? Hoewel je ze ook steeds vaker in het vriesvak vindt, raden we je aan te kiezen voor een verse (en dus levende) kreeft. Hierbij is het belangrijk dat de ogen, voelsprieten en poten bewegen en dat de kreeft niet beschadigd is.

Wat betreft het verschil tussen mannen en vrouwtjes: deze herken je aan hun pootjes. Bij vrouwtjes liggen deze namelijk gekruist omdat ze hiermee hun eventueel aanwezige eitjes moeten beschermen. De vrouwelijke kreeft is wat zwaarder van gewicht en daardoor voordeliger, maar velen vinden het vlees van het mannetje beter van smaak.

Tot slot geldt dat hoe langer de voelsprieten, des te malser het vlees.

Een mes er doorheen of levend de pan in?

En dan nu het meest spannende gedeelte. De ‘meest vriendelijke manier’ om je kreeft aan z’n einde te brengen is door hem eerst 10-20 minuten in de vriezer te leggen. Hierdoor wordt de kreeft als het ware verdoofd.

Leg hem vervolgens met de onderkant naar beneden op een plank en steek in één keer een scherp koksmes vanaf het midden van z’n kop naar beneden. Halveer hem hierna direct en hij is klaar om te worden bereid.

De 3 lekkerste kreeftrecepten

Er zijn tal van manieren om kreeft te bereiden en zeggen welke de lekkerste is, is voor ons onmogelijk. Daarom een lijstje met drie van onze favorieten.

Lobster rolls
Simpel, maar mán wat zijn lobster rolls goddelijk! Bij dit recept gebruikten we rivierkreeftjes, maar met verse kreeft is het niet alleen klassiek maar ook natuurlijk het lekkerst.

Gekookt kreeftenvlees met aïoli
Een klassieker en vooral erg leuk om met grote gezelschappen te eten. Kook je kreeften 8-10 minuten, afhankelijk van de grootte, in een pan met water, een snuf zout, soepgroenten en een bouquet garni. Spoel ze gelijk af onder koud water. Leg de hele kreeften op schalen op tafel, geef iedereen wat kreeftenbestek (of een notenkraker, werkt ook!) en serveer met schaaltjes aïoli en partjes citroen. Feest!

Witlofschuitjes met (rivier)kreeft en grapefruit
Onlangs maakten we dit fijne gerechtje met rivierkreeftjes, welke nóg beter wordt met verse kreeft.

Zo kraak je een kreeft

Heb je je kreeft(en) gekookt en wil je nu graag het zoete vruchtvlees tevoorschijn halen? Snappen we. In onderstaande video wordt uitgebreid uitgelegd hoe.

En wil je het liever met stap-voor-stap foto’s voor je zien? Kijk dan hier voor een handig artikel van TheKitchn.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.