Redactie
Redactie Inspiratie 11 jul 2015
Leestijd: 3 minuten

Alles over inktvis (+ onze favoriete recepten!)

Als we aan de zomer denken, krijgen we spontaan zin in vers gebakken inktvis van de grill. Heerlijk met partjes citroen, een koud glas wijn en natuurlijk de brandende zon. Hoe je zelf de zomer in huis (of in de tuin) haalt met inktvis? Wij leggen het je uit. 

In de zilte wereld van de inktvis zijn grofweg twee hoofdsoorten te onderscheiden, herkenbaar aan het aantal tentakels. Die met acht stuks hete officieel octopus (octo is Latijn voor acht) en de inktvissen met tien tentakels (twee lange, acht korte) noemen we in Nederland vaak simpelweg ‘inktvis’.

De familie octopus

De meeste octopussen kunnen tot maar liefst drie meter groot worden en ze zijn te herkennen aan hun zakvormige lichaam. De tentakels bevatten meestal twee rijen met zuignappen, maar de kleinere soort – de zogenaamde pulpo blanco – heeft maar één rij op de tentakels.

Net als bij alle inktvissoorten ligt ook bij de octopus een groot gevaar op de loer. Ze worden namelijk erg snel taai en dat is nu precies wat je niét wil bereiken.

Om dit te voorkomen wordt aangeraden om de octopus met een bot voorwerp mals te slaan. Durf je dit niet aan? Vraag dan je visboer om dit klusje te klaren of laat het beest op heel laag vuur een paar uur garen. Of: koop reeds gegaarde (en vaak in zoetzuur ingelegde) stukjes inktvis.

Van zeekat tot calamaris

Naast octopussen zijn er ook nog andere soorten met niet acht, maar tien tentakels. Hieronder vallen onder andere de pijlinktvis (herkenbaar aan zijn relatief lange, puntachtige lichaam) en de zeekat, ook wel sepia genoemd.

Van de pijlinktvis worden de in Nederland veel verslonden inktvisringen (ook wel calamaris) gemaakt, maar ook sepia is érg geliefd. Bij deze laatste is het belangrijk om het doorzichtige ‘skelet’ uit het lichaampje te halen voordat je deze gebruikt.

Inktvis

Inkt uit de vis

Naast de tentakels staan inktvissen bekend om hun indrukwekkende afweermechanisme. Wanneer ze zich namelijk bedreigd voelen, kunnen ze een flinke hoeveelheid inkt spuiten om zo de vijand te misleiden of af te schrikken.

Naast dat de inkt handig is voor de vis zelf, kunnen we er ook heerlijk mee koken. Zo wordt het regelmatig gebruikt bij gerechten als paella, risotto en pasta, maar ook werd de wereldberoemde zwarte burger gekleurd met inktvisinkt. Dit kun je kopen bij de betere vis- of delicatessenwinkel, of online.

De pan in!

Het belangrijkste van alles is natuurlijk: welke lekkere gerechten kunnen we ermee maken?! Ook hierbij geldt dat er een groot verschil is tussen beide soorten, waarbij de octopus veel langer de tijd nodig hebben en de andere soorten heerlijk smaken als ze kort in de (frituur)pan, gril of oven hebben gelegen.

Wat denk je bijvoorbeeld van gestoofde octopus met verse kruiden, Spaanse peper en citroen? Of kook de octopus en serveer met een smaakvolle antiboise.

Wat betreft pijlinktvis kun je ontzettend veel kanten op. Belangrijk is wel dat je ze van tevoren goed schoonmaakt, of dit laat doen.

Verwerk de inktvis bijvoorbeeld door hartige Koreaanse pannenkoekjes of een prachtige pan paella. Frituur ze als calamaris en serveer met aïoli en citroen. Of: grill ze in hun geheel (al dan niet gevuld).

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.