Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 14 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

Waarom je altijd verse worstjes in de vriezer moet hebben

Geen tijd of zin om wéér boodschappen te doen? Bij griep, gebrek aan energie of noodweer zijn we soms aangewezen op de voorraden die we thuis hebben aangelegd, in de voorraadkast. Dit is zo’n lifesaver: verse worstjes in de vriezer. Wij leggen je uit waarom.

Verse worstjes: voor al uw maaltijden

We hebben niet altijd de tijd of de middelen om weer op culinaire expeditie te gaan richting buurtsuper. En de hippe fietskoerier komt nog lang niet overal in Nederland langswaaien. Een slimme foodie zorgt dus voor een noodrantsoen.

Pasta, rijst en andere droge ingrediënten zijn in elke voorraad kast wel te vinden. En er ligt ook altijd nog wel iets van groente in de groentela (of in de diepvries!). Maar waarmee je van die losse ingrediënten écht een maaltijd maakt, is met wat verse worstjes. Daarmee kun je namelijk ontzettend veel kanten op.

worst maken
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Vul die vriezer

Koop een paar worstjes van goede kwaliteit. Wij zijn bijvoorbeeld fan van de verse worst van Brandt & Levie en Firma Bijten.

Leg bij thuiskomst de worstjes in de vriezer (en schrijf even de datum op het bakje of zakje). Zo heb je altijd verse worstjes achter de hand om allerlei gerechten mee op tafel te kunnen toveren.

Van een snelle bolognese voor bij je pasta tot aan een ovenschotel of een topping voor je pizza: worstjes zijn gewoon reuze handig.

pasta met pompoen uit één pan
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Ontdooien

Mocht het worst case scenario zich aandienen en je die bevroren worstjes moeten aanbreken, dan is er natuurlijk nog even de stap van ontdooien. Hoe doe je dat?

De snelste manier om vlees te ontdooien, is om het uit de verpakking in een ruime schaal te leggen. Zet ‘m in de gootsteen en vul met lauwwarm water.

Laat daarna koud water uit de kraan zachtjes in de schaal druppelen. Binnen 20 minuten zijn je worstjes dan mooi ontdooid. Overigens is het nóg beter om vlees een nachtje te laten ontdooien in de koelkast, maar heb je daar geen tijd voor, dan is dit een snelle methode.

zelf worst maken/ kweekvlees
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Toffe recepten met worstjes

Wat maak je er vervolgens mee? Een snelle bolognese-achtige pastasaus bijvoorbeeld. Knijp daarvoor het worstvlees uit het velletje en bak het met wat knoflook, blokjes wortel, bleekselderij en wat gedroogde rozemarijn. Tomaten uit blik erbij, scheutje balsamico en je hebt een koningsmaal.

Een vergelijkbaar recept is deze penne met pompoen, venkel en worst in één pan. Of wat dacht je van wat gnocchi met worst, lentegroenten en Parmezaanse kaas?

Heb je trek in pizza? Maak snelle pizzabodems van wat bloem, gist en water, die je belegt met tomatensaus, gedroogde oregano, wat plakjes verse worst en kaas. Of maak er een calzone van.

En krijg je onverwachts visite, dan draai je zó deze supersnelle bite-size saucijzenbroodjes in elkaar.

Meer recepten met worst:

pizza met worstjes en mozzarella
Bron: ZTRDG

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.