Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Culinair nieuws 15 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Gaat dit slimme bord kinderen aan meer groenten helpen?

Gaan kinderen meer groenten eten van dit slimme bord? Wel als het aan HAK ligt. Zij lieten een intelligent groentebord ontwerpen dat kinderen zou moeten aansporen om makkelijker meer groenten te eten. Zonder morren.

Intelligent groentebord

HAK – je weet wel, van wie je de groenten moet hebben – onthult nu een ‘intelligent groentebord’ voor kinderen. Het ‘Helpende Bord’ zou moeten helpen om het probleem van jammerende kinderen aan de eettafel op te lossen.

Kinderen eten over het algemeen te weinig groenten. Ze komen volgens onderzoek niet verder dan 73 gram per dag, terwijl de gezondheidsrichtlijnen 100 t0t 150 gram groenten adviseren voor kids. Ook nog eens 40% eet niet eens vijf dagen per week groenten.

Het Helpende Bord
Bron: HAK

Vijf wetenschappelijke inzichten

Volgens Dr. Betina Piqueras Fiszman – onderzoeker aan Wageningen University & Research – komt dat doordat hoe we ons eten serveren een grote invloed heeft op onze eetbeleving en hoeveel we er uiteindelijk van eten. Enter het ‘Helpende bord’ van HAK. Het slimme bord is ontworpen op basis van vijf wetenschappelijke inzichten.

Zo lijkt het bord op een ‘grote mensen bord’, waardoor het kind het (gezonde) eetgedrag van zijn of haar ouders makkelijker kan spiegelen. Ook lijkt de portie groenten hierdoor kleiner. Dat effect wordt versterkt door de gekleurde en verhoogde rand, die meestal op een kinderbord zit, weg te laten (de zogenaamde Delboeuf-illusie). Daarbij zit er een stiekeme verdieping in het bord verstopt, waar een deel van de groenten in wegzakt.

Nog een slimme truc: uit onderzoek blijkt dat onze hersenen groente die op een witte ondergrond ligt, er aantrekkelijker uit vinden zien. Daarom is de plek waar de groenten liggen het witst gemaakt. En tot slot: de groenten liggen het dichtst naar het kind toe, waardoor ze ook makkelijker in de buik zouden moeten belanden.

Het Helpende Bord
Bron: HAK

Te koop bij De Bijenkorf

Nóg een voordeel van dit slimme bord: het geeft ouders een geheugensteuntje van de werkelijke hoeveelheid groenten die ze zouden moeten opscheppen.

Het Helpende Bord is ontworpen door Waarmakers Studio uit Amsterdam en is te koop bij De Bijenkorf (o.a. online) voor € 12,95.

Meer Culy Kids:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.