Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 22 jan 2018
Leestijd: 2 minuten

Calzones: dubbelgevouwen pizza’s, gebakken in een pizza-oven

De calzone is stiekem een dubbelgeklapte pizza. Pizzadeeg wordt gevuld met kaas, vlees en ei, dubbelgevouwen en gebakken in een hete pizza-oven. Het resultaat: een pizza die je makkelijk uit de hand eet.

Goddelijke pizza’s maken: laat dat maar over aan de Napolitanen. En naast de pizza komt ook de calzone hier vandaan. In Italië kun je calzones kopen bij kraampjes met streetfood en in lunchrooms. Het is namelijk de ideale sandwich.

Calzones worden altijd afgebakken in een hete (pizza-)oven, maar je komt in Puglia (zeg maar de hak van de laars die Italië vormt) ook vaak een gefrituurde versie tegen. Die noemen ze panzerotti.

Italiaanse calzone

Handig voor restjes

Qua vulling is een heleboel geoorloofd. Sowieso: alles wat op een pizza kan, kan ook in een calzone. Denk aan salami, ham, mozzarella, ricotta & spinazie, artisjokken, olijven, paprika en Parmezaanse kaas. Ook lekker: worstvlees opbakken en mengen met ei, Pecorino kaas en gehakte peterselie zoals ze doen in het restaurant in New York in onderstaande video.

Maar stiekem is de calzone ook heel handig om restjes op te maken. Wat je nog in je groentela hebt liggen: het kan er allemaal in. Let er daarbij wel op dat de vulling niet te nat is, dan krijg je een zompige calzone.

Waar eet je de lekkerste calzones?

Bij Bakkerij Mario – bekend van het beroemde Broodje Mario – in Utrecht kun je al jaren heerlijke calzones eten. Er is een versie met tonijn en eentje met ham, artisjokken, paprika en champignons. Ook goddelijk zijn die van restaurant Da Attilio in Breda: daar wordt je calzone overgoten met bolognesesaus.

Bij Restaurant Opazzo in Rotterdam maken ze ‘m met mozzarella, wildzwijnstoof met Mirto (Sardijnse blauwebessenlikeur), basilicum, kappertjes en Parmezaanse kaas. Liever vega? Bij het leuke Burro e Salvia in het Rotterdamse Katendrecht hebben ze een vegetarische calzone. Nog meer lekkere calzoni (bijvoorbeeld met scamorza) vind je bij Renato’s Pizzeria in Amsterdam.

calzones

Zelf calzones maken

Heb je wel zin om de keuken in te duiken? Zelf calzones maken is helemaal niet moeilijk, zeker als je kant-en-klaar pizzadeeg gebruikt.
Sla dit fijne recept van Jamie Magazine er maar eens op na. Lekker met Taleggio, stukjes aardappel en paddenstoelen. En voor een beetje meer vurigheid: deze hete peperoni calzone.

En heb je thuis een Big Green Egg? Daarop kun je fantastische calzones bakken. Volg dit recept daarvoor op.

calzones

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.