Megin Kimmijser
Megin Kimmijser Inspiratie 29 apr 2025
Leestijd: 3 minuten

Van ijs tot pickles: verrassende gerechten met asperges

Het aspergeseizoen is kort maar krachtig – van begin april tot eind juni genieten we in Nederland van de ‘koningin der groente’. Traditioneel serveren we het witte goud met ham, ei en botersaus, maar chefs en foodinfluencers laten steeds vaker zien hoe veelzijdig de asperge eigenlijk is. Van hartig ijs tot pittige pickles: dit zijn de verrassendste manieren om asperges te bereiden.

Verrassende gerechten met asperges

Aspergerecepten die je waarschijnlijk niet zag aankomen!

14 x lekkere asperge recepten die je nú wil maken

Asperge-ijs met witte chocolade en vanille

Wie zegt dat asperges alleen hartig gegeten kunnen worden? In restaurants als De Nieuwe Winkel zien we steeds vaker groenten in het toetje terugkomen. Witte asperges lenen zich dankzij hun subtiele, nootachtige smaak perfect voor een fluweelzacht roomijs, vooral in combinatie met witte chocolade en vanille (heerlijk!).

Zelf ijs maken? Zo doe je dat: kook 500 gram witte asperges gaar in water met een snuf zout en een beetje suiker. Laat ze afkoelen en maal ze tot een gladde puree in de keukenmachine. Splits een vanillestokje, schraap de pitjes eruit en verwarm deze samen met het stokje in een liter melk. Laat even trekken.

Klop intussen 8 eierdooiers van grote eieren met 200 gram suiker tot het mengsel licht en romig is. Verwijder het vanillestokje en giet al kloppend de hete melk bij het eimengsel. Giet het geheel terug in de pan en verwarm op laag vuur tot de crème indikt en aan je lepel blijft hangen. Laat afkoelen, zeef het mengsel en meng met de aspergepuree. Daarna mag het de ijsmachine in – en klaar is je dessert!

Extra lekker: voeg witte chocolade toe aan de warme melk of rasp er wat overheen vlak voor het serveren.

Thuis zelf ijs maken? Deze 9 tips helpen je daarbij!

Nagerecht van Choux met asperge en vlier
Nagerecht van Choux: witte asperge, vlier, aardbei, lievevrouwebedstro / Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Ingelegde asperges met chili en limoen

Ingelegde groenten zijn hot. Bij Culy houden we ervan om groenten als komkommer en ui in te leggen als topping voor bijvoorbeeld salades en op broodjes. Maar wist je dat ook asperges ideaal zijn om snel in te leggen met bijvoorbeeld azijn, suiker, chili en limoen?

Het resultaat? Een knapperige, fris-zure pickle die het geweldig doet bij rijstgerechten, als topping op een broodje pulled pork, burger of als smaakmaker op een borrelplank. Bij de wijnbar van Hemel & Aarde in Utrecht kregen we bijvoorbeeld zo’n toffe asperge pickle.

Snelle pickle maken? Breng 250 ml rijstazijn, 1 el suiker, 1 tl zout, een teen knoflook en een rood pepertje aan de kook. Giet over geblancheerde aspergestengels in een schone pot en laat minstens een paar uur trekken.

Zo maak je snelle pickles voor bij de nasi of op je burger

Aspergeceviche met kokos en citrus

Ceviche kennen we vooral als rauwe vis in limoensap, maar ook groenteversies winnen aan terrein. Rauwe, dun geschaafde witte asperges krijgen een ‘koude garing’ in een marinade van limoensap, sinaasappel en kokosmelk. Voeg wat rode ui, verse koriander en een snufje chili toe voor een Peruaans geïnspireerde salade die fris en romig tegelijk is.

Bonus: werk af met krokante uitjes of gepofte quinoa voor textuur.

Dit is waarom je eens wat vaker ceviche zou moeten maken

Gegrilde groene asperges met misoboter en nori

Groene asperges zijn steviger van structuur en kunnen prima de grill op. Lak ze tijdens het grillen met een mengsel van miso, boter en een scheutje sojasaus. Serveer met verkruimelde nori of furikake voor een umamibom waar je u tegen zegt. Ook lekker als borrelhapje op een stokje. We hebben er een recept voor, je moet alleen zelf de nori toevoegen!

Geroosterde groene asperges met miso uit de oven (supersnel klaar!)

Geroosterde groene asperges
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Aspergesoep met kokos en citroengras

We sluiten af met een twist op de klassieke aspergesoep. Vervang de room door kokosmelk en voeg gember, citroengras en limoenblad toe voor een Aziatische flair. De zachte smaak van witte asperges komt mooi tot zijn recht in deze geurige soep, perfect als lichte lunch of voorgerecht.

Op zoek naar meer recepten met asperges?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.