Redactie
Redactie Diner 17 apr 2014
Leestijd: 2 minuten

Zo maak je fluweelzachte aspergesoep

Wat doe je als je op de eerste officiële aspergedag in een impulsieve bui een lading aan witte asperges koopt, en slechts de helft op kan? Soep maken! Trek van de schillen en uiteinden een bouillon, en serveer met super zachte aspergepuntjes. 

Tip: heb je een feestje in het vooruitzicht, krijg je binnenkort eters over de vloer of heb je gewoon zin om iets feestelijks op tafel te zetten? Serveer deze soep dan in kleine glaasjes, en garneer met wat gerookte-zalmsnippers of Hollandse garnaaltjes en bestrooi met een beetje fijngehakte peterselie.

De bouillon

Begin met het maken van de bouillon en schil hiervoor de asperges. Snijd ongeveer een centimeter van de uiteindes en doe deze samen met de schillen en asperges in een brede pan met 1,5 liter water. Breng aan de kook met een snufje zout en suiker, en laat zo minstens een kwartier koken, maar langer mag ook.

Haal de asperges uit de pan wanneer ze heerlijk zacht zijn, zet het vuur laag en laat de bouillon met de deksel op de pan op smaak komen. Haal na minstens een half uur (hoe langer de bouillon trekt, des te sterker de smaak) de deksel eraf en zet het vuur (middel)hoog.

Voeg een bouillonblokje toe en laat inkoken tot je nog ongeveer twee derde (dus een liter) over hebt. Proef de bouillon en breng eventueel extra op smaak met peper en zout. Laat volledig afkoelen.

De roux

Om de soep te binden maak je als basis een roux. Dit is een mengsel van gelijke delen boter en bloem en maak je door eerst de boter in een klein pannetje te smelten. Voeg voordat de boter bruin wordt in één keer de bloem toe en roer met een houten (pol)lepel tot je een gladde massa hebt.

Bak de roux een minuut of drie, zodat de bloem gaart. Doe je dit niet? Dan krijgt je soep hoogst waarschijnlijk een melige smaak.

De soep

Blus de roux af met de afgekoelde bouillon (zorg er altijd voor dat of de roux warm en de bouillon koud, of andersom) en roer met een garde tot je een egale soep hebt. Voeg de mascarpone en peterselie toe, en breng eventueel verder op smaak met zout en peper.

Voeg vlak voordat je de soep serveert de aspergepuntjes toe en laat hooguit vijf minuutjes opwarmen. Eet smakelijk!

Aspergesoep recept

Meer lekkere recepten met asperges: