Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Restaurants 26 mei 2024
Leestijd: 4 minuten

Bij de nieuwe Wijnbar Hemel & Aarde in Utrecht wil je uren aan de bar hangen

Restaurant Hemel & Aarde was al een fantastische aanwinst voor de stad, maar sinds kort heeft Utrecht er ook nog eens een wijnbar bij. De extra ruimte naast het restaurant werd officieel omgetoverd tot een bijdehand zusje waar de liefde voor wijn nóg rijkelijker vloeit.

Wijnbar Hemel & Aarde

We waren al fan van restaurant Hemel & Aarde: een fijne plek voor casual fine dining, waar verrassende gerechten worden geserveerd door een keuken waarin flink wordt geëxperimenteerd met natuurlijke processen als fermentatie en droogrijpen (dry-agen).

Zodra je het Polman’s Huis – met daarin ook hotel The Nox (je kunt hier dus ook eten én slapen) – bent binnengewandeld staan de potten met ingelegde etenswaren direct als een bonte omlijsting uitgestald rondom de open keuken.

@culynl

Nieuw in Utrecht: Wijnbar Hemel & Aarde! Nu al één van onze favoriete hangouts. Zo mooi! Zo lekker! #wijnbar #utrechthotspot #wijn #fyp #utrecht #culinair

♬ Pressure – CARRTOONS

Wijnen veranderen mee met de jaargetijden

De wijnbar bevindt zich in het voorste gedeelte en laat ons je ervan verzekeren dat er maar weinig plekken in de Utrechtse binnenstad zo stijlvol zijn ingericht. Je kunt er met je drankje plaatsnemen aan de bar, met een groep aan een hogere tafel gaan zitten of kiezen voor de intieme setting van lage tafeltjes met ronde fauteuils (wij voelen een date night aankomen…).

De gemene deler van de wijnkaart van deze hotspot is dat er “pure en elegante wijnen” op staan. In de wijnkelder liggen wijnen van over de hele wereld: zowel de bekendere druivensoorten als spannende flessen van kleinere boeren en wijnhuizen om te ontdekken. Het aanbod van de wijnkaart verandert met het seizoen, net als de bar-bites.

Het interieur van Wijnbar Hemel & Aarde
Jules Reijnders Studio

Creatieve bar-bites

En die hapjes zijn gelukkig – net als in het restaurant – weer flink creatief.

Opvallend is bijvoorbeeld dat je er een frietbakje met krokante zwezerik kunt bestellen, die in de stijl van Korean fried chicken met kimchi, bosui en pepermiso worden geserveerd. Het is een hele slimme manier om een incourant stukje vlees als zwezerik op een laagdrempelige manier aan een breed publiek te presenteren. En bovendien eet je er haast ongemerkt zo een heel bakje van leeg.

Krokante kaasballen

Andere hoogtepunten van de borrelkaart: verslavend lekkere krokante kaasballen van boerenoplegkaas met violetmosterd – mosterd gemaakt met druivenmost (chef Rene van der Weijden: “We hebben in feite een bal gemaakt van het lekkerste deel van de tosti: de krokant uitgelopen kaas”) en een van de beste charcuterie-plankjes die we in tijden hebben geproefd (met onder andere Cecina de Leon, dungesneden Wagyu en tafelzuren als ingelegde witte asperge).

Ook het enige zoete gerecht, een wentelteefje van brioche met vanille-ijs waar een scheut Pedro Ximénez bovenop wordt geschonken is goed uitgevoerd. Met een krokante korst en een fijn bittertje.

Wentelteef bij Hemel & Aarde
Jules Reijnders Studio

Gisten

Ook érg aantrekkelijk – en bovendien vegetarisch – zijn kleine gerechtjes als prei van de barbecue met romescosaus en onze favoriet: rode biet in een saus van gist met vijgenblad en braam. Die saus kenmerkt dat waar we ook eerder in het restaurant al een beetje verliefd op werden: hoe ze hier spelen met gisten als waanzinnige smaakmaker.

Maître Marco Westra (die dit jaar nog door Gault&Millau werd uitgeroepen tot gastheer van het jaar) en zijn team laten ons gedurende de avond heerlijke wijnen proeven en na een tripje naar de wijnkelder waar we een kleine proeverij doen met wijnen uit de Hemel & Aarde-vallei in Zuid-Afrika, roept hij enthousiast: “Álles kan hier open. We hebben dit echt gedaan voor de wijnliefhebbers.”

Laten al die wijnliefhebbers – en eetliefhebbers – zich nu vooral geroepen voelen om hier gauw naartoe te gaan.

Rode biet met gist, vijgenblad en braam bij Wijnbar Hemel & Aarde
Nancy van Batenburg voor Culy

Het adres van Wijnbar Hemel & Aarde:

Keistraat 8, Utrecht (op een steenworp afstand van de Dom).

Kijk op de website om te reserveren, al kun je hier ook altijd gewoon binnenlopen voor een plekje aan de bar.

Meer hotspots in Utrecht:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.