Auke Sprangers
Auke Sprangers Kooktips 26 okt 2022
Leestijd: 4 minuten

Inmaken in zuur, hoe doe je dat? Van komkommer tot rode ui: het complete overzicht

Geef de crisis de schuld of gewoon het feit dat het ongelooflijk lekker en veelzijdig is; feit blijft dat het inmaken van de meest uiteenlopende ingrediënten populairder is dan ooit. We zien het in restaurants, maar ook steeds meer in eigen voorraadkast. Maar komkommer inmaken, hoe doe je dat? En hoe maak je ingelegde rode ui? Hierbij het complete overzicht met alles wat je moet weten en kunnen om ook aan jouw eigen voorraad tafelzuur te gaan bouwen.

Inmaken in zuur, hoe doe je dat?

Er zijn niet voor niets veel kookboeken – en Culy artikelen – over geschreven; met het inmaken in zuur kun je namelijk alle kanten op. Tuurlijk zijn er de klassiekers als augurken en piccalilly, maar inmiddels is er nog zoveel meer om zoetzuur te maken. En het heeft enkel pluspunten: het maakt de ingrediënten langer houdbaar en geeft het een andere smaak en structuur. Tijd om aan de slag te gaan dus.

Komkommer inmaken
Bron: Unsplash

Wat is nou precies inmaken in zuur

First things first: met inmaken kunnen twee dingen bedoeld worden: wecken en inleggen. Voor wecken conserveer je ingrediënten door ze in een gesteriliseerde pot te stoppen. Bij inleggen worden de ingrediënten ingelegd in conserveringsmiddel, zoals zout, zuur, suiker, siroop of alcohol. Hieronder vind je dus alle tips voor methodes waarmee je kunt inmaken in zuur, inleggen in zuur, tafelzuur en alles wat daar bij in de buurt komt.

De basics zoals komkommer inmaken

We beginnen even bij de basics, namelijk het inmaken van komkommers en de inmiddels zeer bekende ingelegde rode ui. Komkommer inmaken is helemaal zo moeilijk nog niet. Om er een rijke smaak aan te geven hebben we een recept voor ingemaakte komkommers met verschillende specerijen om elke hap een kick te geven. Ook fijn om te hebben: een recept voor ingelegde rode ui. Een stuk makkelijker nog dan die met komkommer, en naast de zoetzure smaak geeft het elk gerecht een kleurrijke oppepper. Op zoek naar meer herfstwaardige producten om in te maken? Check dan deze 6 ingelegde groenten voor de herfst.

inmaken
Bron: Unsplash

Tips voor het inmaken

Onze collega’s van Bon Appétit zijn net zulke pickles fans als wij en deden daarom uitgebreid pickle onderzoek. De beste tips? Kies allereerst voor verse groenten die van nature stevig zijn. Snijd daarnaast de stengels en harde eindjes er goed af. Ook belangrijk: ga voor biologische producten of maak je groenten in ieder geval goed schoon. Je wil die waxlaag niet in je tafelzuur terugvinden natuurlijk.

Midden-Oosters

Net zo oogverblindend mooi als de ingelegde rode ui zijn deze Midden-Oosterse pickles van ingelegde knolraap. Deze roze parels zie je onder andere terug op een broodje shoarma, falafel of sabich, en geeft het geheel een crunchy en zoetzure toon. Staat fantastisch door de kleuren van de rode biet, smaakt verrukkelijk.

Inmaken van verrassende ingrediënten

Het moge duidelijk zijn: we zijn fan van pickles. Maar Culy zou Culy niet zijn, wanneer we niet verder kijken dan wat de supermarktschappen te bieden hebben. Culy’s Winnie ging daarom op zoek naar verrassende ingrediënten die ook erg lekker zijn om in te maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van eidooiers, avocado’s of druiven?

Gua bao met pulled jackfruit
Bron: Jackfruit van Jessica Lek

Supersnel inmaken

Het ene recept kost wat meer tijd dan het andere. Maar aangezien je vaak kort van tevoren bedenkt wat je gaat eten, kan het zijn dat je daar zelfgemaakte pickles bij wilt hebben. Last minute pickle-drang dus. Of het nou voor bij je nasi goreng is of op je burger, met dit recept voor snelle pickles ben je in 10 minuten klaar.

Japanse pickles

Inmaken mag hier dan plots populair zijn, in Japan is het standaard onderdeel van vele maaltijden en heet het tsukémono. En dan hebben we het niet alleen over het inmaken van komkommers. In Japan variëren ze er op los: van pruimen tot aubergine en van daikon tot gari, de roze ingelegde gember die je vast wel eens bij je sushi hebt gegeten. En hoe je dat met een speciale pers kunt doen, lees je hier.

Waar eten we het bij

Bij elk gerecht wat wel wat zuurs en knapperigs kan gebruiken, kun je een pot pickles opentrekken. En dat zijn natuurlijk de klassiekers als nasi goreng, hotdogs en een stamppot, maar een lamscurry als deze wordt ook nóg lekkerder door de pickle van groene papaja, net als deze bao met pullen jackfruit of een traybake met braadworst en aardappelen. Kortom: die pot komt sowieso wel van pas.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.