Redactie
Redactie Inspiratie 10 sep 2015
Leestijd: 2 minuten

Van za’atar tot baking soda: hier koop je minder bekende ingrediënten

Van za’atar tot Japanse kombu en van baking soda tot golden syrup: allemaal producten die je niet bij elke supermarkt kunt kopen. Maar waar haal je ze dan wel? Wij geven je een aantal tips, onderverdeeld per categorie. 

Kruiden & specerijen

Voor kruiden en specerijen kun je het beste naar de toko of Midden-Oosterse supermarkt. Denk aan ras el hanout, sumac, za’atar, kemirienoten, daun salam en ga zo maar door. Tip: Original Spices verkoopt ook veel bijzondere kruidenmixen in de supermarkt (zoek de vierkante potjes met de gekleurde labels).

Een andere tip is het inkopen van grote porties van gedroogde kruiden. De kleine potjes in de supermarkt zijn natuurlijk makkelijk en passen in elk kastje, laatje en op elke plank, maar ze zijn ook relatief erg duur.

Ga bijvoorbeeld langs de groothandel of Dille & Kamille en haal een grootverpakking van de kruiden die je het meest gebruikt. Bewaar een kleine hoeveelheid in een potje en leg de rest goed afgedekt in de voorraadkast.

Tip: woon je in (de omgeving van) Amsterdam? Ga dan eens langs bij De Peperbol op de Albert Cuypmarkt. Dit winkeltje verkoopt zo’n beetje elk kruid of specerij van over de hele wereld en is ook goed betaalbaar.

Specerijen

Zeewieren

Of het nu gaat om norivellen voor de sushi of kombu voor het maken van dashi-bouillon; zeewieren zijn helaas niet zo makkelijk verkrijgbaar als we zouden willen. En dat terwijl ze boordevol gezonde voedingsstoffen zitten!

Nori kun je nog wel in de meeste supermarkten krijgen, maar voor de rest zul je toch echt naar de Japanse winkel of toko moeten gaan. In Amsterdam vind je deze met name in de omgeving van de Zeedijk.

Granen & zaden

De afgelopen jaren zijn we steeds bewuster geworden van wat we dagelijks in onze mond stoppen en met mede hierdoor zijn we steeds meer zaden en andere granen dan tarwe gaan eten. Denk bijvoorbeeld aan het immens populaire quinoa, spelt en gerst, maar ook freekeh en boekweit doen tegenwoordig volop mee.

Hoewel de betere supermarkten steeds meer van deze granen en zaden verkopen, zijn er ook nog ontzettend veel die dit niet doen. Hiervoor kan je dan ook naar de natuurvoedingswinkel waar de meeste soorten worden verkocht.

Bakproducten

Een van onze grootste frustraties is dat zoveel bakproducten uit Amerikaanse en Engelse recepten nog steeds moeilijk verkrijgbaar zijn. Hoewel maple syrup steeds meer raakt ingeburgerd en de Jumbo ook baking soda verkoopt, kunnen we vaak maar met moeite cream of tartar en golden syrup vinden.

Een deel van deze producten kun je bij biologische supermarkten vinden of in het Amerikaanse schap van de gewone super, maar voor de rest zul je toch echt het wereldwijde web moeten raadplegen. Om je alvast te helpen maakten wij een lijstje met bekende bakproducten en webshops waar je deze kunt kopen.

Tip: amandelmeel kun je heel gemakkelijk zelf maken! Hiervoor maal je simpelweg de amandelen (zonder schil) in een keukenmachine heel fijn. Zeef om eventuele grotere stukjes nog een keer te kunnen malen.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.