Redactie
Redactie Inspiratie 23 jan 2014
Leestijd: 1 minuut

Alles over golden syrup

In veel buitenlandse, vooral Britse, recepten wordt vaak golden syrup gebruikt. Maar wat is dit nu eigenlijk, waar gebruik je het in en waar koop je het?

Wat is golden syrup?

Een stroop gemaakt van rietsuikersap. Het is een combinatie van bijproducten (sucrose, fructose en glucose) die ontstaan bij het maken van rietsuiker. De smaak lijkt op de welbekende keukenstroop, maar dan meer toffee-achtig en een beetje zoutig.

Door het productieproces blijft de stroop lang goed. Pas als je het maanden ongebruikt in je keukenkast hebt staan begint het te kristaliseren. En dan is er nog geen man overboord, in de magnetron of een warm waterbad verdwijnen de kristallen als sneeuw voor de zon.

(Met dank aan culinair journalist Celine The).

Waar gebruik je het in?

Rechtstreeks uit het potje eten of er zalige taarten mee bakken. Golden Syrup doet het erg goed in combinatie met pecannoten of walnoten. Dus de volgende keer dat je een pecanpie bakt een deel van de suiker vervangen voor een kloddertje voor een kleverig, yummie effect.

Nigella Lawson gebruikt het trouwens steevast in haar salted caramel, lees haar recept hier.

culy 2013-12-30 om 14.26.32

Waar koop je het?

Golden syrup is in Nederland te koop bij Sligro, Makro, een aantal Jumbo’s, sommige toko’s en natuurwinkels, zoals Marqt, en online. Het is vooral te koop onder het merk Lyle’s.

Bron: Flickr

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.