Redactie
Redactie Inspiratie 2 dec 2012
Leestijd: 5 minuten

Engelse & Amerikaanse bakproducten: wat is het en waar koop je ze?

Met fervente bakfanaten op de Culy redactie zijn wij altijd op zoek naar de leukste, mooiste en vooral allerlekkerste recepten voor taartjes, cupcakes, brownies en ga zo maar door. Dagenlang surfen we op het internet voor dat éne perfecte recept voor carrot cake, die goddelijke brownies met zachte binnenkant en red velvet cupcakes.

Tijdens deze zoektocht stuiten we regelmatig op Engelse & Amerikaanse recepten en het ontging ons dan ook niet dat er veel producten worden gebruikt die in de Nederlandse keuken een stuk minder bekend zijn. Daarbij komt dat deze producten soms niet eens in Nederland te koop zijn!

Om te voorkomen dat jullie lieve Culy’s in de toekomst op hetzelfde probleem stuiten, iets wat ongetwijfeld bij sommigen van jullie al gebeurd is, hebben we een lijstje gemaakt met de meest gebruikte producten. Uiteraard hebben we per “exotisch” ingrediënt wat niet gewoon in Nederland bij de supermarkt verkrijgbaar is, een verwijzing naar waar je het wel kan kopen. Veel plezier en keep on baking! 

Baking soda 

Baking soda is de Engelse term voor natriumbicarbonaat en dubbelkoolzure soda, ofwel zuiveringszout, en wordt veelal gebruikt voor het laten rijzen van producten. Fijn is dat het een natuurlijk product is met als basis steenzout.

Natriumbicarbonaat wordt omgezet tot CO2, wat zorgt voor het rijzende effect, door warmte vanaf 50 graden celsius, of wanneer er een zuur aanwezig is vanaf 20 graden celsius. Wat sommige mensen denken, is dat het te vervangen is door bakpoeder. Dit is echter niet zo: het is veel minder sterk en aan bakpoeder is veelal nog wijnsteenzuur toegevoegd.

Baking soda koop je bij bakwinkels, natuurwinkels, de apotheek, drogist of online en kost €2,- à €3,-.

baking soda

Wijnsteenzuur

Wijnsteenzuur, ook wel tartaric acid genoemd, wordt veel gebruikt als natuurlijk bewaarmiddel, als rijsmiddel, vaak in combinatie met baking soda. Daarnaast wordt het ook vaak gebruikt in combinatie met eiwitten als stabilisator, om het meer hittebestendig te maken en meer volume te geven.

Verwar het overigens niet met cream of tartar, dit is wijnsteenpoeder en wordt gebruikt als rijsmiddel in bijvoorbeeld cakes. Cream of tartar koop je in toko’s, sommige drogisterijen en apotheken.

Wijnsteenzuur koop je bij speciale bakwinkels, maar kan je gelukkig ook online kopen voor €4,25 voor 100 gram.

Wijnsteenzuur

(Crisco) Shortening

Shortening, en dan meestal onder de noemer en merknaam Crisco vermeld, is vast, wit vet gemaakt van plantaardige olie. Het is vergelijkbaar met margarine, maar dan zonder toegevoegde stoffen en is minder lekker dan boter. Wel is het minder vet.

Je kan natuurlijk ook gewone boter gebruiken, als je er rekening mee houdt dat boter water bevat en “shortening” niet. In veel gevallen is de smaak van boter ook beter.

Het wordt veel gebruikt voor het invetten van materiaal, het makkelijker uitrollen van fondant en om plakken te voorkomen. Crisco shortening is wederom niet in de Nederlandse supermarkten te koop, maar wel bij bakspeciaalzaken en  online (wat moeten we toch zonder het internet?!).

FD GREATFOODQUIZ 072302.jpg

Pumpkin pie spice/puree

Vooral in de herfst worden in Amerika, vaak voor Halloween en Thanksgiving, pompoen-pies gemaakt. Heerlijke taarten met pompoen die extra lekker worden door het speciaal gebruikte kruidenmengsel. In veel recepten wordt dit kruidenmengsel ook in combinatie met andere gerechten gebruikt.

Als je in de plaatselijke supermarkt op zoek gaat naar pumpkin pie spice, kan je lang zoeken. Maar kijkend naar het etiket van een busje speculaaskruiden kwamen we erachter dat hier praktisch dezelfde kruiden in zitten!

gtin8712200946249_2d1 (LowRes_JPG)

Kosher zout

Kosher zout, wat is daar nu zo bijzonder aan? Eigenlijk niet veel, behalve dat het wat grover van structuur is dan normaal keukenzout. Je kunt hiervoor in de plaats dus het beste grof gemalen zeezout gebruiken.

Dit witte potje met zout is van Terroir via Comptoir des Objets

Ongezoete cacao

We zien het maar al te vaak in de lijst van ingrediënten voorbij komen: unsweetened cocoa. Zoals de naam al doet vermoeden gaat het hier om cacao zonder toegevoegde suiker, maar die wel ontzuurd is.

Je kunt deze soort het beste gebruiken voor gerechten waarin baking soda wordt gebruikt, zoals bijvoorbeeld cakes, taarten, brownies en koekjes. Ongezoete cacao bevat namelijk zuren die de baking soda aan het werk zetten, in tegenstelling tot bewerkte cacao waarbij deze zuren zijn verminderd (ook wel alkaliseren genoemd). Helaas is de meest voorkomende cacao in Nederland (van Droste) wel gealkaliseerd. Hiervoor in de plaats kun je rauwe cacao gebruiken.

Maple syrup

Maple syrup, of in het Nederlands ahornsiroop of esdoornsiroop, is een natuurlijke siroop en verrukkelijk over pannenkoeken, wentelteefjes, wafels en tsja.. Wat niet?

In natuurwinkels (zoals EkoPlaza en Marqt) en delicatessenzaken (zoals Marks & Spencer) is ahornsiroop veelal te koop, of bestel je hier online. Ook sommige grotere supermarkten verkopen het.

Maple syrup

Double cream

Double cream hoor je vaak voorbij komen in Engelstalige kookprogramma’s. Dit is de benaming voor volvette room met een vetpercentage van ongeveer 48 procent. Niet te koop in onze supermarkten, maar prima zelf te maken door een mengsel te maken van 1 deel mascarpone en 2 delen slagroom.

culy 2014-03-04 om 10.53.22
Bron: Flickr

Corn Syrup

Dan corn syrup. Deze siroop wordt gemaakt van het zetmeel uit maïs en wordt in verschillende producten gebruikt als zoetstof, maar ook om een aantal andere redenen. Zo voorkomt het kristallisatie van suiker, geeft het een product volume, wordt de textuur zachter en creëert het uiteindelijk meer smaak. In Amerika wordt het in ontzettend veel producten gebruikt, en dan vooral bij het maken van snoep (bijvoorbeeld lollies en suikerwerken) of tijdens het bakken.

Verwar corn syrup niet met z’n vele malen slechtere broertje high fructose corn syrup. Deze variant wordt gemaakt van corn syrup, waarbij de glucose en fructose van elkaar worden gescheiden en een deel van de glucose wordt omgezet naar fructose. Hierdoor wordt het een stuk zoeter van smaak en makkelijker oplosbaar, maar daarentegen ook een stuk ongezonder dan gewone corn syrup.

Eén van de bekendste merken is Karo en wordt verkocht bij (Chinese) groothandels, sommige reformwinkels en online.

Bron: Flickr

Molasses

Favoriet bij veel Amerikaanse bakkers: ‘molasses’, in het Nederlands vertaald naar ‘suikerrietmelasse’. Het is een dikke stroop, gemaakt van sap uit suikerriet. Je hebt hele zoete varianten, maar ook bittere varianten die helemaal niet zo zoet zijn (genaamd ‘blackstrap molasses’).  Veel Britten kennen molasses als ‘black treacle’. Je vindt het in Nederland bij toko’s, sommige natuurwinkels (zoals De Tuinen) en online.

Blackstrapmolasses

Wil je gaan voor de “echte” American experience? Ga dan een keertje langs bij Eichholtz Delicatessen op de Leidsestraat 48 in Amsterdam. Deze delicatessenwinkel verkoopt duizenden verschillende Amerikaanse producten die minder bekend in Nederland zijn.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.