Redactie
Redactie Inspiratie 21 apr 2015
Leestijd: 2 minuten

Het verschil tussen gerst en parelgort (+ onze favoriete recepten!)

In het supermarktschap komen we al een tijdje allerlei ‘nieuwe’ granen tegen. Waaronder gerst en (parel)gort. Wij waren benieuwd: wat is het precies en wat zijn lekkere bereidingen? We zochten het uit!

Gerst is een graansoort die een lange tijd geleden (begin vorige eeuw) écht populair was. Daarna werd gerst grotendeels vervangen door pasta- en rijstsoorten en kwamen we gerst – tot een paar jaar terug – veel minder tegen. Als we gerst consumeerden, dan was dat voornamelijk in vloeibare vorm. Bijvoorbeeld bij het drinken van een biertje.

Tegenwoordig eten we gerst weer veel vaker of in de vorm van gort of parelgort. Dit zijn gestoomde gerstsoorten waarvan het vliesje (de zemel) om de gerstekorrel is weggeslepen. Bij parelgort wordt er extra veel weggeslepen waardoor er een ronde korrel ontstaat.

Het behoud van de zemel maakt gerst tot de meest gezonde keuze. Gerst is als het ware een volkorenversie van zichzelf en heeft een stevige structuur. Gort en parelgrot bevatten minder vezels en zijn daardoor minder voedzaam en zachter.

Bereiding

De bereiding van gerst of gort is niet moeilijk, maar vooruit plannen is wel belangrijk. Je moet namelijk het graan een avond van tevoren al in water zetten zodat het een nachtje kan weken. Vervolgens kook je het graan en laat je het nog zo’n drie uur nawellen. Tijdrovend, maar wel de moeite om een keer te proberen.

Voor een snellere bereiding koop je een voorgekookte variant. Kijk wat jouw supermarkt of natuurwinkel heeft en raadpleeg altijd de verpakking voor de specifieke bereidingswijze.

Lekkere combinaties

Gerst en parelgort vormen de perfecte basis voor een stevige soep of salade. Lekker in combinatie met zoete aardappel en pompoen. Vervang bijvoorbeeld in dit recept de orzo en hier of hier de bulgher door parelgort.

Gort of parelgort kan je ook heel goed gebruiken als vervanging voor arborio of carnaroli rijst in je favoriete risotto. In Italië wordt deze speciale risotto ook wel orzotto genoemd. Houd bij de bereiding ervan wel altijd rekening met de specifieke bereidingswijze die op de verpakking staat. Orzotto is lekker met pompoen of groene asperges en doperwtjes.

Óf eet gerst eens zoet. Bijvoorbeeld in een Marokkaans nagerecht met verse vijgen en granaatappel.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.