Redactie
Redactie Inspiratie 22 mrt 2014
Leestijd: 3 minuten

Van pof tot puree: aardappels 7 x anders

Door de opkomst van de vergeten groenten en de immense populariteit van de zoete aardappel lijkt de gewone pieper haar tijd te hebben gehad. Hartstikke zonde wat ons betreft, want als er één product veelzijdig is, dan is het de aardappel wel.

Koken, bakken of pureren?

Tsja, wat is nu precies de beste manier? Eigenlijk maakt het ons niet zoveel uit, zolang je maar weet wat je doet én gaat voor geen dat jij het lekkerst vindt. Koken is handig als je er puree van wilt maken, maar ook ‘ouderwets’ in stukjes is zeker niet verkeerd. Maar ga je voor iets meer smaak en een knapperig eindresultaat? Dan is bakken een betere optie.

Koken
Snijd je aardappel altijd in evengrote stukken (zodat ze gelijk garen), kook ze in niet te veel water (tot net onder de bovenste aardappel is voldoende) en breng ze al tijdens het koken op smaak met een flinke snuf zout.

Bakken
Snijd ook hiervoor je aardappels in gelijke stukken, maar wel iets kleiner dan je zou doen bij te koken aardappels. Besprenkel met olijfolie, grof zeezout, verse, harde kruiden (bijvoorbeeld rozemarijn of tijm) en eventueel wat peper. Bak ze in de pan of oven tot ze mooi gaar en knapperig zijn. Wil je het iets gezonder aanpakken? Gebruik dan kokosvet in plaats van olijfolie.

Bron: Flickr

Pureren
Eigenlijk is het zo simpel, maar een fluweelzachte puree of mousseline kan zó goed smaken bij bijvoorbeeld een mooi stuk vlees of vis. Kook hiervoor je aardappeltjes in gezouten water, giet ze af en laat kort droog-stomen in de pan en pureer ze vervolgens met een mixer (zo wordt hij mooi glad, zonder fancy gadgets) of een simpele pureepers.

Voeg eventueel nog een scheutje room of olijfolie, klontje boter en je favoriete kruiden toe. Of nog beter: druk de puree tot slot door een fijne zeef voor een superfijn resultaat.

Bron: Flickr

‘Bijzondere’ bereidingswijzen

Naast de meer standaard methodes van bereiden, kun je het natuurlijk ook wat creatiever aanpakken. Zo is een gratin niet alleen superlekker, maar staat het ook nog eens feestelijk, en imponeer je met de Amerikaanse ‘hasselback’ iedereen aan tafel.

Poffen
De makkelijkste manier van allemaal is toch echt poffen. Maak bijvoorbeeld dit recept, of pof ze alleen (in aluminiumfolie met peper, zout en olijfolie in de oven) en serveer met een fijn sausje van yoghurt, knoflook, peterselie en een beetje citroensap.

Gratin
Heerlijk ouderwets en zo lekker: de aardappelgratin. Lekker in een grote ovenschaal, of bak ze in individuele porties in bijvoorbeeld een muffintray.

Rösti
Doet ons denken aan onze jeugd: rösti! In losse aardappelstukjes of al in rondjes gevormd. Je haalt ze uit de vriezer en gebruikt ze op 1001-en-1 manieren; knapperig geroerbakt in de pan, als een ‘paneer jasje’ voor een gerecht of boterig uit de oven.

Hasselback
Deze manier van bereiden zien we steeds vaker voorbij komen en ook wij zijn fan. De aardappels worden in plakjes gesneden, maar niet helemaal doorgesneden zodat je een soort accordeon krijgt.

Bron: Flickr

Sausjes

Van nature hebben aardappels al best veel smaak en met een beetje zout en eventueel een scheutje goede olijfolie worden ze nóg lekkerder. Wil je er toch een lekkere sausje bij serveren? Dat kan, maar maak het wel zelf en gebruik alleen de beste ingrediënten.

Denk bijvoorbeeld aan klassieke mayonaisehomemade ketchup (écht het proberen waard), een frisse yoghurtdip met peterselie en citroensap of wat verse kruiden en citroenrasp. Of wat dacht je van pesto of een variant erop?

Bron: Flickr

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.