Redactie
Redactie Recepten 14 mei 2013
Leestijd: 1 minuut

Lekker & makkelijk: homemade ketchup

Wat veel mensen niet weten is dat ketchup maken zo simpel is als een eitje bakken en dat het resultaat velen malen lekkerder is dan de variant uit de supermarkt. Dus: waarom niet zelf aan de slag? We gingen op zoek naar een goed recept en kwamen uiteindelijk uit bij Food Network die een recept van Jamie Oliver als basis gebruiken.

Zet voordat je aan de slag gaat een paar glazen potten klaar die je goed schoongemaakt en uitgekookt hebt voor het bewaren van de ketchup.

Doe alle groenten in een braadpan met dikke bodem, samen met een scheut olijfolie, de gember, knoflook, chili, basilicumsteeltjes, korianderzaad en kruidnagels. Breng op smaak met peper en een flinke snuf zout. Laat dit op laag vuur gedurende 10-15 minuutjes zacht worden en roer regelmatig.

Voeg alle tomaten samen met 375 milliliter koud water toe. Breng aan de kook en laat op laag vuur tot de helft inkoken. Voeg de basilicumblaadjes toe en mix in een keukenmachine of met een staafmixer tot een gladde massa, en druk nog twee keer door een zeef. Zorg dat de ketchup zo glad mogelijk is en mooi glimt.

Doe de saus in een schone pan en voeg de azijn en suiker toe. Zet het vuur aan en laat inkoken totdat het de dikte en consistentie heeft van ketchup. Proef goed of hij goed op smaak is en voeg eventueel extra kruiden, suiker, azijn, zout of peper toe.

Doe de ketchup in de gesteriliseerde potten, doe de deksel erop en bewaar op een donkere, koele plek of in de koelkast. Als je de potten goed gesteriliseerd hebt zou je de ketchup ongeveer zes maanden kunnen bewaren, uiteraard mits ongeopend.

Serveer de ketchup met zelfgemaakte frites en mayo, crostini’s of oesters met gember en ketchup.

Ketchup2

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.