Redactie
Redactie Gadgets 23 mrt 2014
Leestijd: 2 minuten

Prachtige customized kopshouten snijplanken van Roebuust

Een tijdje geleden schreven we op Culy.nl over customized snijplanken: mooie houten snijplanken, gepersonaliseerd met een woord, naam of logo. Inmiddels hebben wij in Nederland een heel goed bedrijf gevonden die dit voor je kan maken: Roebuust.

Roebuust (www.roebuust.nl) is het houtcreatiebureau van meubelmaker Ieme Roede. Hij houdt van functioneel, maar ook van mooi en nét even wat anders.

Kopshout

Hij maakt bijvoorbeeld kopshouten snijplanken: planken met aan de bovenkant een dambord van vierkante vlakjes. Een kopshouten plank bestaat niet uit in de lengte verlijmde latten, maar uit korte strookjes zijdelings aan elkaar gelijmd hout waarbij je tegen de jaarringen aankijkt. Wat daar het voordeel van is? Het hout ‘werkt’ in deze opstelling minder; daardoor trekt de plank niet of nauwelijks krom en splijt hij niet op de naden.

Houtsoorten

Meestal zijn deze kopshouten planken gemaakt van harde houtsoorten, zoals esdoorn en beuken, waardoor ze nauwelijks krassen gaan vertonen. Je snijdt als het ware tussen de nerf door. Nog een groot voordeel is dat je messen minder snel bot worden. Niet voor niets werken topchefs het liefste met dit soort houten snijplanken!

Ieme:“Er zijn meerdere houtsoorten geschikt als snijplank. Paars purperhart gecombineerd met maple (esdoorn) hout bijvoorbeeld. Je zou ook kunnen kiezen voor een plank met alleen maar beuken; dit hout is wat voordeliger. Alle planken behandel ik met Chinese Tungolie; er wordt gezegd dat je planken die zijn behaneld met deze olie nooit meer hoeft te onderhouden. Misschien niet helemaal waar, maar één keer per jaar is meer dan genoeg. Deze olie trekt diep in het hout en beschermt niet alleen het oppervlak, maar tot diep in het hout.”

culy 2014-02-24 om 11.14.49

Een plank gemaakt van 4 cm dik Amerikaans noten- en maple hout.

culy 2014-02-24 om 11.17.16

Een plank gemaakt van zebrano. Misschien wel te mooi om op te snijden…

culy 2014-02-24 om 11.17.35

En dan het customizen. Alle planken kunnen persoonlijk versierd worden door een logo, naam of vorm te graveren door middel van een laser. Hierboven zie je een voorbeeld van mijn logo.

IMG_6846IMG_6853

Voor Culy.nl maakte Ieme deze prachtige beukenhouten plank met het Culy logo erin gelaserd. Wauw! Hij schittert nu dan ook in onze Culy-keuken. Iedere keer is snijden en hakken weer een feestje.

Prijzen

Een prijsindicatie van de Roebuust snijplanken: voor een kopshouten plank van 33 bij 40 bij 4 cm betaal je bij beukenhout ongeveer 99 euro, dit is ook het hout wat voor de Culy-plank hierboven is gebruikt. Voor bamboehout betaal je 50 euro, wortelhout vanaf 40 euro (dat ligt aan het formaat) en bij gecombineerd hout vanaf 130 euro (dit ligt zeer aan keuze van de soort hout).

Geïnteresseerd…? Neem contact op met Ieme via www.roebuust.nl; hij gaat graag aan de slag met jouw wensen. Het maken van de plank gaat op bestelling; hij heeft niet een voorraadje liggen, maar maakt echt alleen persoonlijke planken. Het maken en personaliseren van een plank duurt een paar weken.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.