Redactie
Redactie Inspiratie 15 mrt 2014
Leestijd: 2 minuten

Hoe maak je de perfecte gepofte aardappel?

Gepofte aardappels zijn heerlijk: een flinke, stomende aardappel met een lekker sausje erbij, wie wil dat nou niet? Maar hoe pof je nou perfect aardappels?

Tip: als je meerdere aardappels tegelijk wilt poffen, is het fijn als ze allemaal van gelijke grootte zijn. Je kunt aardappels in de oven poffen, maar ook in de magnetron. In de magnetron worden ze sneller gaar; in de oven duurt het weliswaar wat langer, maar wordt het schilletje wel knapperig.

Poffen in de magnetron – voor 4 middelgrote gepofte aardappels

De magnetron is ideaal voor als je weinig tijd hebt of als je niet veel aardappels hoeft te poffen. In een paar minuutjes gepiept en een prima resultaat!

Was de aardappels eerst goed. Je gaat tenslotte ook de schil eten en je wil geen zand of andere viezigheid tegenkomen als je ze eet. Prik de aardappels eerst rondom in met een vork. Leg ze in een magnetronbestendige schaal in de magnetron.

Zet de magnetron aan op 700 Watt en pof de aardappels 4 minuten. Draai ze dan om en herhaal dit proces nog een keer. Laat de aardappels vervolgens, buiten de magnetron, met een aluminiumfolie over de schaal nog ongeveer 10 minuten nagaren.

Meld je aan voor Culy’s Recept van de Dag en word elke dag geïnspireerd.

Poffen in de oven – voor 4 grote aardappels

Als je meer tijd hebt is het natuurlijk het allerlekkerst om aardappelen in de oven te poffen. De schil blijft lekker knapperig en de smaak blijft heel vol.

Verwarm de oven eerst voor op 200 graden. Vergeet ook nu niet de aardappels schoon te maken! Wikkel de aardappels in een stukje aluminiumfolie (niet helemaal dicht, maak er een soort bakje van) en besprenkel de aardappels met olijfolie en wat zout. Laat ze 45 tot 60 minuten in de oven poffen en ze zijn om te smullen!

Ook lekker: gepofte aardappel op de barbecue

Kruidenboter voor meer smaak

Het is heerlijk om de aardappels te vullen met kruidenboter. Hiervoor maak je een inkeping in de aardappel, doe je er een flinke klont kruidenboter in en laat je deze smelten.

Dit vind je misschien ook leuk: 5 x kruidenboter maken in bijzondere smaken

Zoete aardappels poffen

Ook zoete aardappel kun je poffen. En we leggen je haarfijn uit hoe je een zoete aardappel poft in de oven. Maak bijvoorbeeld deze gepofte zoete aardappel met avocado en limoenroom.

Bron: Flickr

Bij de gepofte aardappel

En wat eet je daar dan bij? Pittige drumsticks bijvoorbeeld. Of witvisfilet me knoflookchips. Drankje erbij? Deze smokey cherry tea is je nieuwe favoriet!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.