Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 27 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Zomertips: zo organiseer je een geslaagd tuinfeest bomvol lekker eten

Misschien wel hét leukste van de zomer: de tuinen zijn weer geopend voor barbecues en andere etentjes in de openlucht. Ben je niet in het bezit van een stukje grond aan je huis? Leen dan gewoon een tuin van vrienden of familie. Kunnen ze meteen meehelpen. Want het organiseren van een tuinfeest, dat doe je zo.

Noem jezelf vooral een tuinfeest pro na het lezen van deze tips.

Zo organiseer je een geslaagd tuinfeest bomvol lekker eten

Een ding staat voorop: we gaan niet de benen onder ons lijf lopen tijdens een eigen feest. En daarom is voorbereiding key. Je wil immers zelf ook genoeg proeven van al ‘t lekkers wat je zojuist gecreëerd hebt.

Voorbereiding

Het allerbelangrijkst dus: de voorbereiding. Vergeet het uitserveren van een zoveel-gangen menu, een goede organisator is op alles voorbereid – al helemaal als het om het eten gaat. In het kort: bepaal vantevoren wat de bedoeling is. Een tijd (ontbijt, lunch, diner?), het aantal mensen (heb je genoeg servies, of ga je dit lenen of huren?), trek je nog ergens wat meubels vandaan of heb je nog een schuur met wat extra tafels paraat?

Barbecue tips
Bron: Unsplash

Temperatuur

Het weer is natuurlijk het belangrijkst. Dus zijn er twee keuzes: je plant je tuinfeest vlak vantevoren, want (waarschijnlijk) gegarandeerd kloppende weersvoorspellingen, óf je neemt een risico en plant ‘m vooruit. In dat geval: zorgt voor een mogelijke overkapping of een woonkamer die groot genoeg is. Maar behalve de temperatuur buiten is ook de temperatuur voor je eten en drinken belangrijk. Maak je koelkast leeg zodat vlees, vis en salades altijd een plekje hebben en zorg voor genoeg ijs voordat je punch verandert in een kom thee.

Drankstation

Door naar het volgende – o-zo belangrijke – punt: drank. De tijden van het persoonlijk inschenken van glazen zijn voorbij. Voor de sfeer langslopen met een fles wijn is altijd leuk, maar we willen geen stress, dus: regel een drankstation. Een tafel met genoeg glazen voor wijn, bier, cocktails en alcoholvrij en een bak ijs in de schaduw. Lees vooral ook dit artikel over tips voor drankjes en cocktails voor meerdere personen (punch!). En leuk, alle klassiekers, maar veel leuker is om ook enkele verrassende drankjes ertussen te hebben. Italiaanse cocktails bijvoorbeeld, een Frans aperitief, of een perencider.

watermeloen cocktail
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Versiering

Voor alle categorieën bij een tuinfeest geldt: beter enkele dingen groots aanpakken dan een hoop dingen klein. Maakt altijd meer indruk, zo ook bij versiering. Een enkele slinger prikverlichting of 3 of 4 grote lichtgevende lampionnen doen meer dan een berg mini lampionnetjes die geen licht geven. Verder op de lijst: mooie stoffen tafelkleden, 1 groot bloemenboeket tussen alle gerechten of dranken en je bent klaar.

Recepten

Door naar wat natuurlijk het belangrijkst is bij een tuinfeest – oké, naast de sfeer dan -: het eten. Gelukkig hebben we ons daar bij Culy al meerdere malen in verdiept. De korte versie ervan: maak gerechten (en vooral veel hapjes) die je allemaal al van tevoren kunt maken en enkel op tafel hoeft te zetten. Eventueel met alleen een tikkie in de oven, een reeds door jou geprepareerde dressing erover, wat verse kruiden of een citroentje, dat is het. Recepten die je ook voor een picknick in zou zetten dus. O en vergeet het toetje niet.

zomerse pruimensalade
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Barbecue

Er is natuurlijk een uitzondering op bovenstaande: de barbecue. Ook hier heb je twee keuzes: of je maakt een gerecht wat al uren ligt te sudderen en wat je regelrecht kunt uitserveren, óf je reserveert iemand in je vrienden- of familiekring die weet om te gaan met een barbecue. En als het even kan, dat ook nog leuk vindt.

Meer tips voor in de zomer:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.