Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 25 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Negroni Sbagliato, de cocktail voor de feestdagen

Negroni’s zijn hot. Niet alleen komt de cocktail in steeds meer restaurants vast op de drankenkaart, ook in gerechten en zelfs interieurdecoratie zie je de Negroni terugkomen. Maar de klassieke Negroni heeft ook een fout broertje: de Negroni Sbagliato (“with prosecco in it”) dat ineens dé nieuwe it-cocktail van ‘t moment is. Waarom? En wat ‘t precies zo lekker fout maakt?

Culy zocht het voor je uit!

Een Negroni verkeerd, alstublieft

Kijk, we begrijpen dat ‘t niet echt sexy is om een koffie verkeerd te bestellen. Daarom noemen we dat (ondanks dat de recepturen verschillen) de laatste jaren een latte macchiato. Want in het Italiaans bekt alles gewoon net even wat lekkerder.

Hetzelfde geldt voor de Negroni. Zijn verkeerde broertje noemen we niet de Negroni verkeerd, maar de Negroni Sbagliato (spreek uit als sbaljato). Al is het maar omdat je je dan direct in zo’n spannende Italiaanse maffiafilm waant in plaats van in een café in Lutjebroek waar espresso nog altijd expresso wordt genoemd.

Wat is de Negroni Sbagliato?

De Negroni Sbagliato is eigenlijk niks anders dan Negroni zoals we ‘m kennen, maar dan met prosecco in plaats van gin. Hij werd ‘uitgevonden’ in Bar Basso in Milaan. Wellicht had de barman zélf al een gezellige alcoholische versnapering op en verwarde hij de spumante met de gin. Óf de gin was op. Er is helaas nog geen spannend verhaal over het ontstaan ervan, dus tot die tijd doen we ‘t met onze verbeelding.

Doordat er aan de Negroni verkeerd prosecco wordt toegevoegd, krijgt het aperitief ineens een gezellig bubbeltje. Dit maakt ‘m extra feestelijk en hét perfecte aperitief voor tijdens de feestdagen. De kleur doet ‘t dan ook zo goed!

Hoezo is de Negroni Sbagliato ineens overal?

Zoals ‘t gaat met hippe drankjes: er is altijd één toonaangevende persoon die ermee begint en in een mum van tijd waait ‘t de hele wereld over. Eerst hadden we de EsMa (de Espresso Martini), maar nu lijkt de Negroni Sbagliato hét nieuwe drankje te worden.

Dit komt allemaal door een video waarin Emma D’Arcy en Olivia Cooke van de hitserie House of Dragon met elkaar babbelden over hun favoriete drankjes. Emma verklapte dat dit hun favoriete cocktail is, waarop hun uitspraak “with prosecco in it” direct viraal ging. En eigenlijk zijn wij daar maar wat blij om. Kunnen we én weer schitteren met ons Italiaans én snapt de barman direct wat we van ‘m vragen.

@hbomax

I’ll take one of each. #houseofthedragon

♬ a negroni sbagliato w prosecco l hbo max – hbomax

Andere variaties

De Negroni Sbagliato is niet de eerste variatie op de knalrode Italiaanse eetlustopwekker. Zo was er al een Dutch Negroni, waar jenever in wordt gebruikt in plaats van gin. Of de Negrosky: waar gin wordt ingeruild voor wodka. En dan heb je ook nog de Boulevardier waarbij de gin plaats maakt voor bourbon.

Ook bijzonder is de Fergroni: dit is een Negroni zoals ‘ie zou moeten zijn volgens de Britse chef Fergus Henderson. Hij vervangt de vermout door Punt e Mes, een donkerbruine Italiaanse vermout.

kerst negroni
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Culy Homemade: Negroni met kaneelijsblokjes en steranijs (voor kerst!)

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.