Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips 5 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

4 x simpele BBQ tips van barbecuekoning Jord Althuizen

Hij heeft nog maar net een knaller van een nieuw kookboek gelanceerd, vanaf 6 juni is hij te zien in De Zomerkeuken op njam! en intussen draaien de terrassen van zijn Black Smoke restaurants weer op volle toeren. We hebben het over barbecuekoning Jord Althuizen, die – ondanks zijn drukke agenda – toch nog tijd vond om enkele BBQ tips met ons te delen.

Want geef toe: eigenlijk kan er ook best wel wat misgaan tijdens zo’n avondje barbecuen. Vlees dat aanbrandt, marinades die gaan lekken op je kolen, smaken die niet in balans zijn… Je snapt het. Daarom een paar eenvoudige BBQ tips, die je vandaag nog kunt toepassen.

4 x BBQ tips van Jord Althuizen

1. Draai ingrediënten niet op dezelfde plek om

Wil je na enige tijd vlees (of een ander ingrediënt) omdraaien? Draai de ongegrilde kant dan niet om op exact dezelfde plek als waar de onderkant van je ingrediënt heeft liggen grillen.

Dat plekje van je barbecuerooster heeft al wat temperatuur verloren omwille van de koudere temperatuur van het ingrediënt. Zoek dus beter een gloeiend heet plekje uit waar een tijdje niets meer heeft op liggen bakken, voor een betere maillardreactie.

2. Plaats ingrediënten in de richting van je rooster

Ingrediënten gaan zich bijna onvermijdelijk vasthechten aan je barbecuerooster. Probeer niet te snel in te grijpen: laat maar even rustig bakken en kijk of het ingrediënt na enige tijd al wat beter loskomt van je rooster. Vaak is dit het geval.

Heb je toch een mesje nodig om je ingrediënt los te maken? Zorg dan dat je langwerpige ingrediënten (zoals een stuk polentacake, heerlijk overigens!) in de lengte plaatst over de strepen van je rooster, zodat je makkelijk met een mesje de gehele lengte van het ingrediënt kunt losmaken.

3. Geef sidedishes een barbecuebeleving

Sidedishes bij de barbecue worden vaak overschaduwd door de stukken die op je grill hebben liggen braden. Maar waarom zou je die sidedishes niet óók voorzien van een barbecuebeleving? Groenten kun je bijvoorbeeld heel makkelijk grillen (laat de schil van groenten gerust zwart blakeren en gebruik alleen het vruchtvlees achteraf) en verwerken in salades en andere bereidingen.

Zo kun je bijvoorbeeld goddelijke rode chimichurri maken op basis van kleine stukjes gegrilde paprika (van de barbecue), blokjes tomaat, rode ui, knoflook, groene kruiden en rode wijnazijn. Die gegrilde paprika geeft de chimichurri een subtiel barbecuearoma en dat maakt de chimichurri weer wat spannender. Maar pas de techniek vooral ook toe op andere salades en groentebereidingen.

4. Match vet vlees met een zuurtje

Vet vlees? Heerlijk. Maar nóg lekkerder wordt ‘t als je het vet matcht met een zuurtje. In je mond levert dat immers een kleine smaakexplosie op, probeer het maar eens uit.

Rokerige taco’s met een kneepje limoen, steak met chimichurri, of speklappen met Dutch crunch topping: het principe is het altijd hetzelfde. Doen!

Meer BBQ tips van Jord? In De Zomerkeuken op de Vlaamse kookzender njam! (ook in Nederland te bekijken, vanaf zondag 6 juni) geeft hij nog meer van zijn geheimen prijs. 

gerecht gemaakt mt hulp van de BBQ tips van Jord Althuizen
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.