Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 30 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Feestje? Tips voor drankjes en cocktails voor meerdere personen

Geef je een feestje? Je kunt natuurlijk wat kratjes bier en dozen wijn inslaan, aangevuld met flessen cola en een pak appelsap. Maar je kunt het ook over een andere boeg gooien. Met een beetje voorbereiding heb je namelijk een hele rits originele drankjes en cocktails voor meerdere personen die dit feest onvergetelijk maken. Culy geeft je tips waarmee je nooit meer iets anders te drinken wilt. Op een feest, of eigenlijk gewoon elk weekend.

Tips voor je cocktailparty

1. Voorbereiding

Voorbereiding is key: snijd alle – en vooral genoeg- ingrediënten en bewaar deze in bakjes, overzichtelijk bij elkaar. Zo kun je op elk moment van de avond de boel weer aanvullen. Zijn sommige drankjes al van tevoren te maken, bewaar dan flessen of kannen in de koelkast voor een snelle refill.

Let op: maak koolzuurhoudende drankjes niet te lang van tevoren, tenzij je ze hermetisch af kunt sluiten.

punch
Bron: Pexels

2. De terugkeer van de schaal

Onze favoriet: trek de schaal eens uit de kast. Een glazen exemplaar, waar je voorheen salades of pasta in serveerde, zou natuurlijk geweldig zijn. Heb je die niet in de collectie, ga dan voor een aardewerken of stalen exemplaar. Lekker voor de retro vibes, met deze punch bijvoorbeeld. Schaal op tafel, schenklepel en wat glazen of bekertjes ernaast en je hebt er geen omkijken meer naar. Nog minder omkijken? Kies dan voor een kan met een tap.

3. Decoratie

Decoratie doet een hoop. Waar een biertje het met een mooi etiket moet doen, kun je bij cocktails en andere drankjes helemaal los gaan. Denk aan fruit, verse kruiden of eetbare bloemen. Lees er hier alles over. Om elke keer één glas te voorzien van decoratie, kost tijd. Denk dus na over decoratie die overleeft na een tijd in vocht te hebben doorgebracht.

4. De basics met een twist

Een lekker drankje heeft niet per se een hoog alcoholpercentage nodig. Naast alcoholvrije opties (komen we zo op terug…) zijn er tallozen variaties mogelijk met de reguliere alcoholische versnaperingen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een cocktail met bier, prosecco, of een witte of rode sangria? Werkt erg goed in grote hoeveelheden én natuurlijk in een gezellige schenkkan.

Bron: Unsplash

5. Hoeveelheden

Over hoeveelheden gesproken, recepten kun je vermenigvuldigen, maar blijf altijd proeven voordat je het serveert. Zo kan een cocktail bij een grote hoeveelheid nog wel ‘s sterk uit de hoek komen. Vaak is de oorzaak dat water vergeten wordt. Jouw favoriete cocktail wordt immers ook geschud met een hoop ijs. Of laat iemand anders de hoeveelheden voor jou bepalen zoals Alison Roman met haar Martini’s.

6. Shaker

Laat de shaker lekker in de kast liggen, anders zijn we volgende week nog niet uitgeshaked. Een pollepel is bijvoorbeeld een stuk overzichtelijker om de boel even goed te mixen. Vergeet dus even de cocktails met essentiële schuimlaag door middel van eiwitten, en focus op recepten die haalbaar zijn.

7. Alcoholvrij

Gelukkig zijn alcoholvrije dranken geen ondergeschoven kindjes meer. De meest spannende combinaties worden tegenwoordig geserveerd in restaurants. Ook zien we steeds vaker een volledig alcoholvrij drankarrangement op het menu. De lekkerste exemplaren vind je hier.

Ook leuk: maak eens een grote hoeveelheid siroop voor meerdere personen zelf, zoals bij deze rhubarberry. Meer smaaktips vind je in dit artikel.

Cocktails personen
Bron: Unsplash

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.