Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Drinken 23 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Alcoholvrije sangria, witte sangria en meer varianten op de Spaanse dorstlesser

Zeg je Spaanse zomer, dan zeg je natuurlijk sangria. Wellicht lig je nu op een bedje aan de costa, maar mocht dat niet zo zijn dan kun je Spanje gewoon naar je achtertuin brengen. Want sangria is érg makkelijk en lekker te maken en je kunt er eindeloos mee variëren. Wat dacht je van een alcoholvrije sangria, een witte of zelfs een variant met rozen? Daar hebben wij wel trek in, vamos! 

Alcoholvrije sangria maken

Tuurlijk, bij de zomer horen uitbundige aperitivo’s, maar soms heb je ook gewoon eens geen zin in die drank die door de hitte alleen maar sneller naar je bol stijgt. In zo’n geval grijpen wij naar ons favoriete alcoholvrije sangria recept.

Allereerst zoeken we druivensap om dienst te doen als rode wijn. Zoek dus eerst naar druivensap (de rode variant). Dit is te vinden in de supermarkt, vaak in het koelschap. Ook voegen we wat bloedsinaasappelsap toe, voor een extra intense rode kleur. Daarna gaan we met onze alcoholvrije sangria precies hetzelfde aan de slag als bij een variant met aardig wat procenten. We voegen fruit toe (sinaasappel, limoen en soms een mandarijn), roeren even3 en klaar is je alcoholvrije sangria.

Voeg eventueel nog wat verse kruiden toe zoals rozemarijn of salie om je sangria iets kruidiger te maken, mocht je niet zo’n zoetekauw zijn. Daarnaast kun je ervoor kiezen om de alcoholvrije sangria aan te lengen met bruiswater voor een lekker bubbeltje.

alcoholvrije sangria stock
Bron: Pexels

Witte sangria

Het verschil tussen ‘gewone’ en witte sangria? Daar kunnen we kort over zijn. In de één wordt rode wijn gebruikt en in de ander witte. Toch is ‘t niet zó simpel, want vaak verandert ook de keuze voor fruit. Zo gebruiken wij in een witte sangria graag appel, citroen en soms ook vlierbloesem (mocht ‘ie in de bloei staan) voor wat extra diepte. Wil je zelf witte sangria maken? Wij zijn dol op dit recept voor witte sangria.

Alcoholvrije witte sangria met passievrucht

Wil je een alcoholvrije sangria maken, maar heb je geen trek in de intense rode variant? Ook een witte sangria is goed om te toveren tot alcoholvrije sangria. Vervang de wijn door een vlierbloesemsiroop met bubbels of in dit geval passievruchtsiroop.

Leng het aan met water met prik en andere dingen die je lekker vindt en je eigen alcoholvrije witte sangria is gemaakt. Pro tip: voeg er eens een steranijsje aan toe, dit zorgt voor een érg lekkere smaakboost.

Sangria van rosé

Tsja, als er een sangria is van witte en rode wijn, dan móét er toch ook wel een variant zijn met rosé. En inderdaad. ‘t Is geen alcoholvrije sangria, maar lekker is ‘ie wel! En het recept is eigenlijk heel simpel: gebruik dezelfde ingrediënten als je aan je witte sangria toevoegt, maar vervang de citroen door bijvoorbeeld aardbei en voeg nog wat rode besjes toe.

Rood fruit doet het goed in een rosé sangria. Even roeren dat alles gemixt is en proosten maar! Dit recept van de BonAppetit heeft ons nog nooit teleurgesteld, en dat zegt wat.

Alcoholvrije rose sangria

Ook de rosé variant kunnen we omtoveren tot alcoholvrije sangria. We halen dan het streepje van de ‘e,’ want de rosé maakt plaats voor siroop van rozen. De Royal Club heeft sinds kort een heel goeie (en betaalbare) rozenfrisdrank.

Voeg dit toe aan je sangria, roer er voor een extra bijzondere smaaksensatie wat kardemomblaadjes door en jouw alcoholvrije rose sangria is gebrouwen! Vergeet geen leuke rozenknoppen toe te voegen als garnering, ziet er zo lekker kek uit.

Sangria: zo maak je het traditioneel óf net-even-anders

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.