Sophie Fleur Jongebloed
Sophie Fleur Jongebloed Inspiratie 17 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

5 frisse ideeën voor barbecuegerechten die anders dan anders zijn

Toe aan een frisse dosis ideeën voor barbecuegerechten? Zó kom je het grillseizoen extatisch door zonder uitgekeken te raken op je eigen klassiekers. Van koekjes tot fruitige avonturen, deze barbecuegerechten zijn heter dan een stel gloeiende kolen!

5 x ideeën voor barbecuegerechten met een twist

1. Bakken op de barbecue

Als je recepten zoekt voor op de barbecue, denk je niet als eerste aan koekjes en andere zoete baksels. Kan dat überhaupt wel: bakken op een barbecue? Jazeker, chocolate chip cookies bijvoorbeeld, maar ook brownies en taarten.

Het is alleen belangrijk dat je barbecue op de juiste temperatuur ‘staat’ (niet altijd even makkelijk) én dat je een goede bakvorm- of plaat hebt die je op het rooster van de grill kunt plaatsen.

vegan chocolate chip cookies
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

2. Rokerige dips

Er gebeurt iets magisch wanneer je groenten tussen de gloeiende kolen legt en ze zachtjes laat blakeren. Het vuur geeft ze een rokerige smaak terwijl de binnenkant heerlijk zacht wordt.

Als je het zwarte schilletje eraf haalt kun je de binnenkant opdraaien – of prakken met een vork voor een grovere textuur – met lekkere olijfolie, tahin (sesampasta) en verse kruiden of specerijen. Eigenlijk maak je een baba ghanoush maar dan van de barbecue. Groenten die zich hiervoor lenen? Bietjes, courgette, wortels, en natuurlijk aubergine.

baba ghanoush ottolenghi
Bron: Culy.nl

3. Aardappelsalade van de barbecue

Geef aardappels een kickstart in kokend water en je kunt ze heel goed verder garen op de barbecue. Maak er bijvoorbeeld een aardappelsalade van met bieslook en yoghurt, of maak een vegan variant met sumak, ingemaakte citroen en munt of peterselie.

Extra tip: gebruik je citroen in de dressing, leg die dan ook even op de barbecue. Het grillen geeft de citroen een hele subtiele rooksmaak en maakt de vrucht extra sappig.

4. Ga voor olie

Om de stukken vlees, vis of groenten lekker sappig te houden, is olie of boter van belang. Nu is een extra vierge olijfolie al heel lekker, maar je kan de olie ook extra smaak geven door er kruiden of specerijen aan toe te voegen.

Dat kan op twee manieren: voeg fijngesneden kruiden of een mengsel van geroosterde specerijen toe aan koude olie óf gebruik de Aziatische – zoals Emma de Thouars het noemt – dramatic sizzle techniek. Daarvoor doe je bijvoorbeeld een mengsel van fijngesneden knoflook, gember, chilivlokken, koriander- en komijnzaad en fijngesneden bosui in een schaaltje en giet je het geheel over met hete olie. Hoor je dat geluid? Juist, ja, een dramatische sizzzzzle! Je kunt deze olie gebruiken tijdens het grillen, of erna. Ook lekker met een beetje citrussap of azijn.

burrata salade met citrus en lavendelolie
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

5. Fruit van de barbecue

Tips hoe je écht lekkere groenten kan grillen op de barbecue hebben we natuurlijk altijd voor je. Maar er is ook een rol voor fruit weggelegd tijdens een avondje grillen, en die is een stuk spannender dan een kom met fruitsalade!

In het BBQ-boek Gloeiend Groen van Welmoed Bezoen staan allerlei heerlijke combinaties, zoals pruimen met cognac en kaas van de barbecue, mango met taugé, pinda en verse koriander en een gepofte zoete aardappel met sinaasappel, mascarpone, knapperige hazelnootjes en bruine boter. Kortom, de hoogste tijd om een fikkie te stoken!

Meer ideeën voor barbecuegerechten

Had je al eens aan deze smakelijke zaken gedacht:

  • Grill je kaas boven de vlammen! Halloumi is de ideale kaas om te bakken op de barbecue.
  • Gebruik koffie als rub.
  • Rijg ook eens coquilles op een stokje!
  • Organiseer een Mexicaanse barbecue met elote: gegrilde mais met kaas, mayonaise, chili, limoen en nog meer lekkers.
  • Doe zoals de restaurants: grill een spitskool gloeiend gaar en serveer er een soja-botersaus bij voor een romige umami-bom (zo aten wij ‘m ooit bij Gebr. Hartering).
  • Vang het braadvocht op om er een rokerige saus mee te maken met een diepe vleessmaak.
Spitskool met sojasaus beurre blanc en amandelen
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.