Claire van de Graaff
Claire van de Graaff Inspiratie 21 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Trend: we zien een revival van griesmeelpudding (ja, echt)

Papiertje eraf, omkiepen op een bordje en dan op het pieletje aan de onderkant drukken zodat de hele inhoud – blob – op het bordje stort en de rodebessensaus eroverheen druipt. Misschien wel onze favoriete toetjesherinnering (is dat een ding?): griesmeelpudding.

Helaas is deze klassieker de laatste decennia nogal in de vergetelheid geraakt, maar daar lijkt verandering in te komen – wij spotten de laatste tijd meerdere hippe, fancy versies van de ouderwetse griesmeelpudding. Maakt griesmeel een comeback? Wij hopen het.

Trend: het retro dessert is eindelijk terug van weggeweest

Wat is griesmeelpudding?

Griesmeelpudding is een pudding gemaakt van griesmeel (joh). ‘Griesmeel’ geeft aan dat de graansoort waarvan het is gemaakt, grof gemalen is. Je kunt griesmeel maken van rijst, mais of spelt, maar meestal – zo ook in de klassieke toetjes van Mona – wordt er tarwe gebruikt. Kook je de griesmeel op met melk of water, dan krijg je een dikke pap die stevig wordt als hij afkoelt, waardoor je hem kunt storten.

Hoe maak je griesmeelpudding?

Als je nu denkt: tarwemeel gekookt in water – non, merci, dan geven wij je geen ongelijk. Je moet het tarwemeel natuurlijk wel een beetje opleuken om er een volwaardig toetje van te maken. Kook hem in volle (kokos)melk voor extra creaminess, maak hem lekker zoet met suiker of maple syrup, meng eventueel vanille, rozijnen of fruit door de pap en serveer hem met een goede scheut rodebessensaus en een dot slagroom. Ouderwets, maar o-zo-lekker, én razendsnel klaar.

En mocht je echt geen tijd hebben, dan kun je natuurlijk altijd een kant-en-klaar puddinkje kopen – stiekem ook heel lekker, en dan kun je dat kuipje zo leuk omkeren.

Griesmeel revival

Bij het Amsterdamse Sabato spotten wij een prachtig griesmeelpuddinkje met kruisbessensaus.

Een paar weken geleden maakten ze bij Sabato ook al een prachtig griesmeelpuddinkje met granaatappeljelly.

En bij het Britse Pophams Bakery in Londen (zeer hoog op onze go-to wishlist) vullen ze er sfogliatelle mee; een zoet, Siciliaans baksel met 1000 knapperige laagjes.

Recept voor griesmeelpudding

Zelf aan de slag? Probeer dit heerlijke recept voor griesmeelpudding met bosbessensaus van Miljuschka!

Griesmeelpudding met bosbessensaus

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.