Redactie
Redactie Inspiratie 5 nov 2016
Leestijd: 1 minuut

Sfogliatelle: een Italiaans gebakje van 1000 knapperige lagen

Sfogliatelle – spreek uit: svol-lie-atelle – is een Italiaans gebakje in de vorm van een schelp. Dit deegkunstwerk komt uit Campanië, een regio in Zuid-Italië, en dan in het specifiek uit Napels. En die prachtige naam? Die betekent letterlijk: dunne lagen.

Doordat de lagen zo dun zijn worden ze heerlijk knapperig. Geserveerd met een beetje poedersuiker erop en je bent in de hemel.

Flinterdun

Het gebak bestaat uit flinterdunne lagen deeg, deze ontstaan doordat het deeg wordt uitgerekt over een lange tafel voordat het wordt opgerold. Het deeg kan ook door de pastamachine worden gehaald om dit effect te bereiken (thuis wel zo makkelijk).

Het is dus ontzettend belangrijk dat het deeg goed wordt gekneed zodat de gluten zich goed kunnen ontwikkelen. Doe je dit niet, dan heb je kans op gescheurd deeg. Op het flinterdunne deeg wordt voordat het wordt opgerold nog vet gesmeerd, bijvoorbeeld boter of reuzel.

Zo blijft de sfogliatelle niet aan elkaar plakken en kan het deeg na het snijden in een mooie schelp met veel lagen worden gevormd.

Deze schelp wordt vervolgens gevuld met de lekkerste dingen; dit kan een vulling van chocolade of room zijn, maar ook van fruit. Of een mengsel van ricotta, ei en sinaasappel zoals in de onderstaande video.

Zelf sfogliatelle maken

Geïnspireerd door de bovenstaande video? Snappen we heel goed. Met dit recept kan je zelf deze heerlijke gebakjes maken. Hier wordt een klassieke ricottavulling gebruikt met ook semolina en kaneel.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.