Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 23 jul 2019
Leestijd: 3 minuten

Trend: deze drankjes drinken we deze zomer op het terras

Op een mooie zomerdag is er niets lekkerder dan neerploffen op een terras. En dan breekt bij ons de stress uit: wát gaan we drinken? Geen nood: wij zetten de meest trendy zomerdrankjes van 2019 voor je op een rij. Dan kun je daar de volgende keer naar vragen.

Amsterdam Tinto

In Spanje kun je het op elk terras wel bestellen: tinto de Verano. Letterlijk vertaald: rode zomerwijn. Doet denken aan sangría en bestaat uit rode wijn met koolzuurhoudend water. Drinkt lekker weg (vooral in de hitte) en bevat minder alcohol dan pure rode wijn.

De mannen van Amsterdam Tinto brengen dit populaire Spaanse drankje nu naar Nederland. En dan ook nog kant-en-klaar, in hippe flesjes. Wij hebben ‘m getest en hij is echt verslavend lekker. Niet te zoet en mooi in balans.

Amsterdam Tinto

Pandanlikeur

Nigella Lawson verklaarde enige tijd geleden dat pandan dé food trend zou gaan worden en als Nigella het zegt, dan is het zo. Pandan is een geurig, zoet smakend blad van de pandanboom, dat wat weg heeft van vanille. Onmisbaar in die gifgroene Indonesische pandancake en hetgeen dat pandanrijst die lekkere smaak geeft.

Het Rotterdamse bedrijf Twisted Concepts gelooft ook dat pandan meer lof verdient. Zij brengen ‘s werelds eerste pandanlikeur op de markt: Bandoeng’22. Met datzelfde fijne groene kleurtje als pandancake en een verslavend lekkere geurigheid. Een superlekker drankje om zó on the rocks te drinken of te verwerken in een spannende cocktail. Wij zijn fan!

Ook interessant: Indische likeur met de smaak van spekkoek

Pandanlikeur Bandoeng'22

Kopstootje

Amsterdamser wordt het bijna niet dan met het Kopstootje. Vroeger een vaste waarde in de Amsterdamse kroegen, nu bezig met een stevige revival. Wat is het? De combinatie van een biertje met een shot jenever. Je drinkt eerst de jenever (traditiegetrouw met je handen op je rug), daarna het biertje om te blussen.

Vooral interessant omdat er steeds meer speciaalbieren en bijzondere jenevers van hoge kwaliteit op de markt komen en dat vraagt om spannende bier-jenever-combinaties. En als ze het Kopstootje zelfs in De Librije*** serveren, weet je dat je on trend bent.

Ook interessant: Bij The Stillery maken drie jongens Amsterdamse wodka, gin en jenever

Kopstootje
Proeflokaal A. van Wees

Lowlander

Laat het maar aan Lowlander over om elk seizoen met hét biertje te komen dat je wil drinken (en niet alleen vanwege die leuke flesjes). Deze zomer lanceren ze de Islander: een frisse summer ale met Curacao orange (sinaasappelen van Curacao) en het exotische dragonfruit (pitahaja).

Én: geen gedoe met glazen en limoentjes, want deze frisse jongen drink je zo uit het flesje.

Lowlander Islander

Pisco

We schreven al eerder dat Pisco Sour weleens hét drankje van 2019 kan worden. Deze lekkere friszure cocktail met een dikke schuimlaag is afkomstig uit Peru en doet het fantastisch bij een bordje ceviche in de zon.

De traditionele pisco sour wordt afgemaakt met wat druppeltjes Chuncho bitters of Angostura bitters en eventueel wat kaneel.

Pisco sour

Amaro

We fietsen stiekem nog een persoonlijke favoriet in dit lijstje: amaro. De verzamelnaam voor Italiaanse kruidenbitters. Niet te verwarren met amaretto, wél de zwoele Italiaanse neef van onze jenever of brandewijn. Campari en Aperol zijn bekende amaro’s, maar er zijn nog veel meer en ook bijzondere soorten amaro op de markt.

In Italië hebben veel horecagelegenheden zelfs een scala aan huisgemaakte amaro’s op het menu, met smaken als noten, venkel, drop of citrus. Heerlijk als digestief na het eten, on the rocks.

En als je niet drinkt?

Kombucha, mocktails, mate: er zijn gelukkig steeds meer alcoholvrije drankjes die perfect zijn voor als je niet drinkt. Cheers for everyone!

Meer fijne zomerdrankjes:

Amaro bij Piero's Utrecht

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.