Culy
Culy Inspiratie 29-06-2016

Alles over pitahaja: het exotische dragon fruit

Pitahaja’s werden jarenlang in Nederland gebruikt als decoratie bij kitscherige toetjes en fruitmanden, maar met de trend van de smoothie– en acai bowls zien we ze opeens overal. Wij vertellen je meer over deze prachtige vrucht, ofwel dragon fruit

Pitahaja (ook wel pitaja genoemd) is de oorspronkelijke naam voor de vruchten van cactusbomen uit Zuid-Amerika en inmiddels ook het Verre Oosten.

Prachtig van kleur (felroze met gifgroen) en als je ‘m opensnijdt staat je een verrassing te wachten: wit of roze vruchtvlees vol met kleine zaadjes.

Pitahaja dragon fruit stock2

Ondanks hun prachtige verschijning, hebben de roze vrienden helaas niet zo veel smaak. Doordat ze over het algemeen te vroeg worden geoogst, krijgen ze niet de tijd om hun smaak volop te ontwikkelen. Tel daarbij op dat ze na het plukken niet meer narijpen (wat veel andere fruitsoorten wel doen), en je hebt een teleurstelling in een mooi jasje.

Naast de bekende roze variant is er ook nog een andere soort, namelijk de gele met wit vruchtvlees en zwarte zaadjes. Deze rakkers zijn echter wél vol van smaak, ook al worden ze te vroeg geplukt. De smaak is iets vergelijkbaar met die van kiwi’s, alleen dan wat zoeter.

Pitahaja dragon fruit stock4

Dragon fruit kan je op verschillende manieren eten. Je kunt ze halveren en uitlepelen (net als bij een kiwi), maar je kunt ook de schil eraf halen met een mesje en het vruchtvlees in plakjes of stukjes snijden. De pitjes zijn in de verte krokant en kun je dus gewoon prima mee eten.

Wat je er precies mee kunt doen? De mogelijkheden zijn eindeloos. Denk aan de eerder genoemde smoothie(bowl), maar ook door fruitsalades, in taarten, door zelfgemaakt ijs én om te grillen.

Pitahaja’s koop je bij sommige supermarkten, de groentejuwelier of groothandel. 

Pitahaja dragon fruit stock5Pitahaja dragon fruit stock6

Wat eten we vandaag?

Schrijf je in de voor de mailing voor de lekkerste inspiratie

Reageer op artikel:
Alles over pitahaja: het exotische dragon fruit
Sluiten