Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 7 jun 2020
Leestijd: 2 minuten

Alles over Surinaamse telo: dikke frieten van cassave

Wie weleens bij een Surinaams eethuisje bestelt, kent ze ongetwijfeld: telo of teloh. Een Surinaams gerecht, bestaande uit dikke frieten van gefrituurde cassave. Traditioneel geserveerd met bakkeljauw. Ontzettend lekker.

Wat is telo(h)?

Als je snel kijkt, lijken het net gewoon erg dik uitgevallen frieten, maar telo is toch even andere koek. Telo wordt gemaakt van cassave. Dat ken je als die groot uitgevallen zoete aardappel-achtige knol die naast de kousenband ligt in de supermarkt, met een weerbarstige, donkerbruine schil.

Cassave is afkomstig van de yucaplant en hét ingrediënt voor tapioca. Maar de koolhydraatrijke knol is ook ideaal voor het maken van chips, kroepoek en kroketjes. En van die lekkere dikke cassavefrieten dus.

Bakkeljauw of Trie

Voor het maken van telo wordt de cassave geschild en in dikke frieten gesneden. Die worden eerst gekookt, daarna gekoeld en vervolgens gefrituurd. Vooral dat koken is erg belangrijk, want cassave is van nature giftig. Door verhitting schakel je dat gif uit.

Telo wordt veelal gegeten met bakkeljauw: gedroogde, gezouten kabeljauw of klipvis. Of met trie: kleine gedroogde visjes, waar vaak sambal mee wordt gemaakt.

Maar je kunt je cassavefriet ook gewoon eten met ketchup of met Surinaamse pindasaus. Of wat dacht je van Madame Jeanette-mayonaise?  En vergeet dat Surinaamse gemberbiertje niet om de boel mee weg te spoelen.

Zelf Surinaamse telo maken

Je kunt natuurlijk heerlijke telo halen bij Surinaamse eethuisjes. Maar je kunt het ook zelf maken.

Om zelf telo te maken, moet je er in ieder geval voor zorgen dat je cassave (eenmaal geschild en gesneden) goed koud is. Dan wordt ‘ie krokanter tijdens het frituren. En dat wil je: een knapperig korstje en een fluffy binnenkant.

In onderstaande video van 24Kitchen maken Job & Perry gefrituurde Surinaamse telo met tempé. Als een soort Surinaamse kapsalon. Heb je geen zin om te frituren, dan heeft website thisgirlcancook ook een recept voor cassavefriet uit de oven voor je.

Meer uit de Surinaamse keuken: