Ariela Slakhorst
Ariela Slakhorst Recepten 16 oktober 2018

De lekkerste soep uit de Javaans Surinaamse keuken: vegetarische saotosoep

Ben jij ook zo dol op Javaans-Surinaamse saotosoep? De SuriMAMs hebben een heerlijk recept voor vegetarische saotosoep voor je! Het recept komt uit het nieuwe kookboek van de drie zusjes (Moreen, Aretha, en Martha Waal). SuriMAM Cooking telt 70 authentieke gerechten uit Suriname met een eigentijdse twist. Verse groente en kruiden staan centraal  in het boek. Wij mogen hun recept voor vegetarische saotosoep met je delen.

De naam saotosoep zegt het al, het is een zout en pittig soepje, waar bouillonblokjes aan toegevoegd worden. Dat hoeft echt niet veel te zijn, omdat het vol met andere kruiden zit. Wij gaan vaak voor een groentebouillon zonder alle toevoegingen die in gewone bouillonblokjes zitten. Die is ook gewoon in blokjes te koop bij elke natuurvoedingswinkel of we maken hem zelf.

vegetarische saotosoep

Zo maak je vegetarische saotosoep

Pel de ui en knoflook en snijd ze in kleine stukjes. Hak de selderij en houd 1 takje gesneden selderij apart. Breng een soeppan met het water aan de kook en voeg de knoflook, de ui, het citroengras, de pimentkorrels, het salamblaadje, het kerriepoeder, de laos en het apart gehouden gehakte selderijtakje toe. Breng op smaak met de bouillon, zout en witte peper en laat de soep ongeveer 1 uur koken.

Breng intussen drie pannen aan de kook. Kook de eieren hard, spoel ze dan af onder koud stromend water en pel ze. Kook in de tweede pan de rijst volgens de instructies op de verpakking. Kook de vermicelli in de derde pan volgens de instructies op de verpakking en bak hem daarna nog even kort op in een wokpan met het scheutje olijfolie. Doe de selderij, vermicelli, frietchips, rijst, taugé en gebakken uitjes in aparte kommetjes.

Snijd de Spaanse peper in stukjes en verwijder de pitjes. Doe de sojasaus ook in een kommetje en pers de Spaanse peper erboven uit. Snijd de hardgekookte eieren in de lengte doormidden. Neem vier soepkommen, leg in elk twee halve eieren en schenk de bouillon erover. Serveer en laat iedereen zelf zijn eigen soep samenstellen met de ingrediënten uit de verschillende kommetjes.

cover boek SuriMAM

SuriMAM Cooking van Moreen, Aretha, en Martha Waal (uitgeverij Luitingh-Sijthoff) ligt nu in de (digitale) boekhandel voor € 24,99 euro.

Meer van de Zuid- en Midden Amerikaanse keuken:

Wat eten we vandaag?

Schrijf je in de voor de mailing voor de lekkerste inspiratie

Reageer op artikel:
De lekkerste soep uit de Javaans Surinaamse keuken: vegetarische saotosoep
Sluiten