Redactie
Redactie Inspiratie 10 mei 2016
Leestijd: 1 minuut

Giftig maar voedzaam: alles over cassave

In de Zuid-Amerikaanse en Aziatische keukens is cassave onmisbaar, maar in Nederland gebruiken we het nog maar weinig. Culy vertelt je er meer over. 

De wortels van de yucaplant groeien ver onder de grond in een soort trosjes aan elkaar. Als ze worden geoogst levert dat bijzondere beelden op (zie onderstaande foto), al worden ze vlak erna van elkaar gescheiden.

Cassave wordt vaak gebruikt in plaats van bijvoorbeeld rijst. In de tropen eten ze het zelfs zo vaak dat het de nummer 3 is van meest gegeten koolhydraatrijke producten, na rijst en maïs.

Giftig

Hoe populair de wortels ook zijn, cassave is van nature ontzettend giftig. Nu kan dat bij de verschillende soorten onderling flink verschillen, maar het zegt waarschijnlijk genoeg dat de indianen er de punten van hun pijlen mee insmeerden om zo hun vijand uit te schakelen.

Doordat cassave al zólang wordt gegeten, zijn we er inmiddels (gelukkig) ook achter hoe je het gif uitschakelt. Dit gaat simpelweg door het te koken, bakken of braden.

Cassave in de keuken

De yucawortels dus vooral gegeten als rijstvervanger, maar je kunt er aardig wat kanten mee op. Denk bijvoorbeeld aan cassavechips en -kroepoek, puree, pap, geroosterd in de oven, op de barbecue en kroketjes. En wat dacht je van het bekende Surinaamse gerecht telo (gefrituurde cassave) met bakkeljauw?

Daarbij worden in sommige landen ook de eiwitrijke bladeren gebruikt als groente in plaats van bijvoorbeeld spinazie.

Tapioca

Maar er is meer! Eén van de meest voorkomende toepassingen is namelijk tapioca, wat voornamelijk uit het zetmeel uit de cassave bestaat.

Dit wordt veelal gebruikt als bindmiddel, maar ook in de (in Azë) populaire bubble tea, puddings, toetjes, voor pannenkoekjes en als glutenvrije vervanger voor bloem.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.