Culy Homemade: Surinaamse zuurkoolschotel met zoetzuur

Deze ‘Surinaamse zuurkoolschotel’ is een makkelijke ovenschotel met zuurkool, in Surinaamse stijl. Door gehakt te kruiden met masala, trassi en sambal met madame jeanette, krijgt deze Hollandse pot ineens een interessante twist.

Dit is een heel makkelijk recept, dat je ongeveer 20 minuten kooktijd kost. Daarna moet de Surinaamse zuurkoolschotel nog 15 tot 20 minuten in de oven. Tip: krijg je veel eters over de vloer? Van dit gerecht kun je makkelijk in één keer twee schalen maken. Ook handig om in te vriezen!

Wat eten we vandaag? Ontvang dagelijks de lekkerste recepten in je inbox:



Surinaamse zuurkool recept

Zo maak je deze Surinaamse zuurkoolschotel

Begin met de zoetzuur, dan kan die lekker trekken. Meng het kokende water met de azijn, suiker en wat peper en zout. Laat compleet afkoelen en meng dan met de groenten. Laat een tijdje staan.

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Kook de aardappelen met een snuf zout, giet ze af en stamp ze tot puree met een klont boter en de melk.

Bak het gehakt rul in een grote koekenpan op medium tot hoog vuur en voeg daarna de uien, knoflook, masala, trassi*, het verkruimelde bouillonblokje en de sambal toe. Schep goed door en laat lekker bakken tot alles gaar is.

Nu kun je de Surinaamse zuurkoolschotel gaan opbouwen in een ovenschaal. Begin met het gehakt en verdeel daar de crème fraîche over (dat gaat het makkelijkst met een spatel). Knijp de zuurkool uit en verdeel die dan over de ovenschotel. Schep daarna de aardappelpuree erover en bestrooi met de geraspte kaas.

Laat de Surinaamse zuurkoolschotel in de voorverwarmde oven in ongeveer 15 tot 20 minuten een goudbruin korstje krijgen. Dien op met de zoetzuur.

* Tip van oma: prik een blokje trassi op een vork en houd die even in de vlam van je gaspit, tot ‘ie zwarte plekjes krijgt. Je bent wel gewaarschuwd: trassi ruikt op z’n zachtst gezegd niet echt lekker, dus zorg ervoor dat het wasrek met de schone was uit de kamer is.

Meer ovenschotels:

Zoetzuur van komkommer, paprika en tomaat
Surinaamse zuurkool

Voor 4 tot 6 personen:

  • 1 kilo kruimige aardappelen, geschild en in stukken
  • 2 uien, fijngesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 500 gram rundergehakt
  • 500 gram zuurkool
  • 100 ml volle melk
  • 200 gram crème fraîche
  • 150 gram geraspte oude kaas
  • 1 bouillonblokje (rund), verkruimeld
  • Klein stukje trassi (ongeveer 1 theelepel), fijngehakt
  • 1 theelepel masala
  • 1 à 2 theelepels sambal met madame jeanette (zoveel als je aankan)
  • Zout
  • Klont boter
  • Beetje olie

Voor de zoetzuur:

  • 200 ml kokend water
  • 50 ml azijn
  • 3 eetlepels suiker
  • Zout & peper
  • 1 rode paprika, in blokjes
  • 1 komkommer, zonder zaadjes, in plakjes
  • Handje kerstomaten, in kwarten
  • 1 rode ui, in halve ringen
Reageer op artikel:
Culy Homemade: Surinaamse zuurkoolschotel met zoetzuur
Sluiten