Redactie
Redactie Inspiratie 27 jul 2018
Leestijd: 2 minuten

Superlekker én gezond: alles over paprika

Ook zo dol op de zoete smaak en veelzijdigheid van paprika? Wij vertellen je er meer over én delen onze favoriete recepten. 

De paprika is afkomstig van de zogenaamde capsicum anuum, een familie waar ook onder pepers vallen, en werd honderden jaren geleden geboren in Zuid-Amerika.

Hoewel de vruchten in Nederland veel worden gebruikt, worden ze over het algemeen ondergewaardeerd. En dat terwijl rijpe paprika’s maar liefst vier keer zoveel vitamine C bevatten als citroen!

Dat paprika’s gezond zijn is dus wel duidelijk, maar dat is zeker niet de enige reden om ze te gebruiken. De heerlijk zoete smaak geeft namelijk menig gerecht een opkikkertje, maar ook het beetje pit en bitterheid wat sommige rassen bevatten geven extra smaak.

Paprika stock

Verschillende soorten

In Nederland kennen we met name de groene, gele en rode paprika. De groene variant is onrijp geplukt en bevat daardoor minder vitaminen dan de vrolijker gekleurde broertjes. Daarbij is de smaak een stuk minder zoet, wat hem gelijk het zwarte schaap van de familie maakt.

Naast die drie bekende soorten uit het bekende stoplicht, zijn er ook nog de oranje en zoete puntpaprika’s verkrijgbaar in het schap. De koningskleur is vergelijkbaar met de rode paprika, maar die in puntvorm is nog zoeter en heeft dunner vruchtvlees.

Vergeet ook zeker niet de overige rassen, die buiten Nederland (onder andere in de Méditerranée en Hongarije) razend populair zijn. Daar vind je ze in het wit, bruin en soms zelfs paars, met afwisselend meer bitterheid. Tot slot zijn sommige rassen van nature pittig, al zie je dat niet van de buitenkant en is het altijd gokken welke je te pakken hebt.

Paprika stock

Maagproblemen

Niet iedereen is fan van het bittere schilletje. Dat kan door de smaak, maar ook doordat de schil bij sommigen zorgt voor maagproblemen. Gelukkig kun je dat makkelijk oplossen met een dunschiller.

Heb je geen zin om langs alle hoekjes en ronde vormen van de paprika te gaan? Leg ze dan een minuut of twintig onder de grill (regelmatig draaien), laat afkoelen in een zakje en je trekt zo de schil eraf.

Koken met paprika

Door de zoete smaak is de paprika een echte allemansvriend en kun je ‘m in tal van gerechten verwerken. Denk aan curry’s, salades, hartige taartjes, soepen en pasta.

Vergeet ook zeker niet de gevulde variant, op een plaattaart, door hummus, in spring rolls of als onderdeel van een schaal crudités.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.