Redactie
Redactie Inspiratie 22 jan 2017
Leestijd: 1 minuut

Alles over komijn (en waar het heerlijk bij combineert)

Komijn: je komt het vaak in Oosterse gerechten tegen, en ook in Mexico, Griekenland en Turkije zijn ze er dol op. Maar wat kun je allemaal met komijn en waar combineert ‘t lekker mee?

Komijn is een plant en de zaadjes worden gebruikt als specerij. Deze hebben een lichte notige smaak, die extra naar boven komt als ze voor gebruik even in een droge pan geroosterd worden, of in een vijzel fijngemalen.

Komijnzaad is in hele vorm te koop, maar ook in gemalen variant: dan heet het vaak ‘djinten’. Dit woord komt van de Indonesische naam: ‘jintan’.

komijn

Let op: komijn wordt vaak verward met karwij. De namen lijken op elkaar, en de smaak ook wel een beetje, maar het zijn toch echt twee verschillende specerijen. Karwijzaad is overigens veel sterker!

En een leuk weetje om aan je gasten aan tafel te vertellen: de Romeinen gebruikten het vaak in liefdesdrankjes, omdat ze ervan overtuigd waren dat deze specerij zorgde voor een trouwe partner.

Deliciously Ella zoete aardappel
Spicy zoete aardappelen met radicchio, dadels, gember, chili en komijn van Deliciously Ella

Landen waar komijn wordt gebruikt

In Nederland zijn we dol op komijnekaas, maar in India gooien ze het juist door de curry of dhal. In Spanje gebruiken ze het in chorizo en soms in paella, terwijl ze in Griekenland en Turkije juist pittige gerechten als cilbir ermee opfleuren.

Het is ook vaak een vast ingrediënt in Noord-Afrikaanse tajines, net als dat de Mexicanen het in hun chili’s doen.

Ook hummus fleurt enorm op van een beetje gemalen komijn, en een simpele soep met bijvoorbeeld courgette kan wel wat gebruiken.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.