Tips & tricks voor koken met een tajine

Ze staan niet alleen prachtig op je fornuis en tafel, tajines zorgen daadwerkelijk voor een smaakexplosie op je bord. Helaas zijn sommige thuiskoks nog gevreesd om ‘m tevoorschijn te toveren, en dat terwijl het juist erg makkelijk koken is!

Een tajine is eigenlijk een soort pan. Door de tuitvormige deksel slaat de condens tijdens het koken neer op het materiaal, waardoor de ingrediënten sappig blijven en de meeste smaken worden behouden.

Tajine stock2

Van aardewerk tot elektrisch

Er bestaan verschillende soorten tajines, waarbij sommigen slechts dienen ter decoratie en anderen daadwerkelijk kunnen worden gebruikt om in te koken. Ook zijn er ook verschillen in materiaalkeuze, waarbij (al dan niet beschilderd) aardewerk de meest voorkomende is.

Wil het je iets moderner aanpakken? Dan zijn er ook nog tajines gemaakt van gietijzer of met een ingebouwd elektrisch warmhoudplaatje.

Tajine stock

Vooraf

Voordat je de tajine gebruikt, is het belangrijk om te controleren of hij geglazuurd is of niet. Is dit namelijk niet het geval, dan is het materiaal gevoeliger voor vocht en wordt het bereiden van een gerecht in de tajine lastiger.

Daarbij wordt aanbevolen om de eventuele verpakking te controleren of het aardewerk tegen hoge temperaturen kan. Ook moeten sommige nieuwe tajines eerst een nacht of langer in een waterbad liggen om zo scheuren en breuken te voorkomen.

Tajine stock4

Aan de slag

Als je gaat koken kun je er dus voor kiezen om een gerecht te serveren of warm te houden in de tajine, maar je kunt het er ook van A tot Z in bereiden. Hiervoor zet je de schaal op laag vuur, eventueel met een sudderplaatje ertussen, en braad je de belangrijkste smaakmakers aan.

Je kunt de tajine zien als een soort braadpan, waarin eerst de basis wordt gecreëerd en vervolgens de resterende ingrediënten worden toegevoegd.

Wil je gelijk aan de slag? Klik dan hier voor ons favoriete recepten of bekijk onderstaande video.

Meer culinaire artikelen lezen? Like ons op Facebook!