Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Inspiratie 16 sep 2018
Leestijd: 2 minuten

Zo kies je een een goede vijzel uit

Ze kunnen niet ontbreken in de keuken van een foodie: een goede vijzel en stamper. Die gebruik je voor het kneuzen van voedsel, om zo de textuur te verkrijgen die goed is voor je gerecht en een sterkere smaak vrij te laten komen. Maar hoe kies je de beste vijzel uit?

Wij delen dé tips en tricks om de juiste vijzel voor in de keuken te vinden.

Waar moet je op letten bij het kopen van een vijzel?

Kijk uit voor een te kleine stamper

Als je aan de slag gaat met groter voedsel, heb je ook een grote stamper nodig. Je gebruikt immers ook geen kleine hamer om grote spijkers in een stuk hout te slaan. Als een stamper te kort is voor jouw vijzel, is het onmogelijk om hem te gebruiken zonder dat je met je hand tegen de rand van de vijzel stoot. En als de kop van de stamper niet breed genoeg is, ben je in de vijzel aan het roeren in plaats van te crushen.

Ga voor een stenen stamper

Er zijn natuurlijk uitzonderingen die de regel bevestigen, maar over het algemeen ben je het beste af met een stenen stamper. Steen zoals marmer of graniet is sterk, dicht en solide. Hierdoor kun je er gemakkelijk dingen mee pletten.

Soms zie je stampers van keramiek. Keramiek is natuurlijk ook sterk, maar véél minder stevig dan zijn marmeren of granieten broers. Het is een stuk brosser, waardoor keramiek gemakkelijker kan breken als je veel kracht zet. En dat willen we natuurlijk niet.

goede vijzel kopen waar op letten

Doen: een ongepolijste binnenkant

Vermijd vijzels met een glanzende, gladde binnenkant. De schurende eigenschappen die een ruwe, ongepolijste schaal heeft, zijn juist cruciaal als het gaat om het verpulveren van jouw favoriete kruiden en specerijen! Ze zorgen er namelijk voor dat het voedsel in jouw vijzel kapot schuurt, waardoor jij het kleiner kunt maken.

Let op de ronde komvorm

Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar we willen het toch nog even aanstippen: een gelijkmatig ronde komvorm maakt het veel eenvoudiger om de stamper te draaien en alles wat op zijn pad komt te verpulveren.

Vermijd daarom vooral vijzels met scherpe hoeken, hoe leuk ze er ook uitzien. In die hoeken gaan kruiden zitten, waar je met je stamper nooit bij kunt komen. Het is dan veel lastiger om de inhoud van je vijzel te vermalen en te breken.

Heerlijke recepten waarbij je de vijzel meteen kunt gebruiken

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.