Karlijn Mensink
Karlijn Mensink Inspiratie 28 sep 2020
Leestijd: 4 minuten

Dit zijn de lekkerste Spaanse kazen op een rij

Olé! Kaas en Spanje: van deze twee woorden gaat ons hart sneller kloppen. Er zijn geweldig lekkere Spaanse kazen te vinden die je ongetwijfeld wil proeven. Van de Franse varianten hebben we inmiddels al heel wat kaas gegeten. Laten we de spotlight dan nu eens op de Spaanse kaasjes zetten.

De Spanjaarden staan natuurlijk bekend om hun tapas, maar niet per se om hun kazen, terwijl deze juist súper smaakvol en divers zijn. Manchego is zo’n kaasje dat je bij menig tapasbar op de kaart terug ziet komen. Maar wat weet je van de ‘cabrales’, ‘tetilla’, en ‘mahon’-quesos? 

Van fresco tot curado

Leuk om eerst meer kennis op te doen over de verschillende Spaanse kaas-categorieën. We starten met fresco. Dit zijn de meest verse en jonge kaasjes. Ze worden niet gerijpt en zijn na productie vrijwel direct eetbaar.

Tierno staat voor mals. Deze soort (room)kazen worden voor minder dan twee maanden gerijpt en zijn daardoor zeer zacht van karakter.

Semi-curado zijn de kazen die voor meer dan twee maanden (3-5) gerijpt worden en hierdoor middelhard uitvallen. Hier behoort bijvoorbeeld de manchego toe. Curado-kazen zijn de hardere kazen die voor meer dan 5 maanden gerijpt worden en hierdoor een stevige textuur ontwikkelen.

Mahón Menorca

Neem bijvoorbeeld Mahón Menorca. Dit rauwe koemelk kaasje heeft een vrolijk uiterlijk door haar oranje korst. Deze wordt gecreëerd door het inwrijven van de kaas met een mengsel van olie, boter en Spaanse pimentón. De kaas wordt vervolgens in grotten gerijpt, tot een tierno of semi-curado klasse.

Na een korte rijpingsperiode is de kaas zacht, boterachtig en gehuld in een prachtig oranje jasje. Naarmate de kaas langer ligt, wordt de korst juist bruiner van kleur en krijgt de kaas een complexere, zoute en nootachtige smaak. Dat leent zich perfect voor jouw kaasplankje. De jongere is juist top om te gebruiken in recepten.

Torta del Casar

Taartjes, daar is deze kaassoort naar vernoemd. Dit product wordt gemaakt van schapenmelk. En niet zomaar schapenmelk, maar van schaap-soorten die normaal gebruikt worden voor hun wol. Apart, maar een goede vondst want deze soort behoort tot één van de specialere Spaanse kaasjes.

De ietwat hardere korst houdt de romige kaas bij elkaar. Als de kaas op kamertemperatuur geserveerd wordt, loopt deze bijna over het bordje heen. Dit is zo’n kaasje waar je direct met een goed stuk brood in wilt duiken, begeleid door een glaasje rood. Foodheaven.

Manchego

Waarschijnlijk heb je eerder van deze bekende Spaanse heerlijkheid gehoord. Dit kaasje wordt gemaakt van de ‘Manchega’ schapenmelk en is middelhard en daardoor brokkelig qua textuur. Manchego wordt voor drie maanden gerijpt. Al worden ze ook nog weleens voor twee jaar weggelegd.

Nice to know: manchego bevat een hoog proteïnegehalte, waardoor deze als vervanger kan worden ingezet voor vlees. Ideaal voor gebruik in vegetarische gerechten dus! De lichtpittige, zoute smaak matcht prachtig met een goede honing, een fruitcompote of met gedroogd fruit.

Idiazabal

Als je een voorliefde voor manchego hebt, dan is de idiazabal schapenkaas ook een aanrader om eens te proberen. Tof: deze soort wordt in de nok van de herdershutjes weggelegd voor het rijpingsproces.

De kaas is rokerig qua smaak, maar met een hint van zoete karamel. Die rokerige smaak komt tot stand door de vuurtjes die rondom de hutjes gestookt worden. Een super handige methode om smaak mee te geven aan de kaas. Houd het simpel en serveer deze kaas met een goed glas rode wijn.

Tetilla

Dit grappige kaasje heeft de vorm van een ‘kleine borst’, waar de kaas ook in het Spaans naar is vernoemd. Koemelk is de basis van deze soort. De kaas heeft nauwelijks korst, waardoor deze makkelijk te snijden valt. De tetilla is zacht en boterachtig van textuur. Er worden ook semi-curado varianten gemaakt. Drink hier een goed glas witte wijn of sherry bij en jij bent blij.

Cabrales

Laten we eindigen met deze pittige en krachtige soort waar je van moet houden: blauwader kaas. Deze blauwader wordt zowel van koemelk als geiten -en schapenmelk gemaakt. Soms wordt er zelfs een mix gemaakt van deze melksoorten om de kaas mee te bereiden. De kaasjes rijpen voor vier maanden in kalksteengrotten.

Na het ontwikkelingsproces in de grotten valt de kaas relatief romig, pittig en zoutig uit. Het lekkerste is om deze kaas te gebruiken in gerechtjes, bijvoorbeeld in combinatie met vijgen of serveer ‘m bijvoorbeeld met een kweepeer compote op je Spaanse kaasplank. Een goed zoete dessertwijn mag hier zeker bij gedronken worden.

Recepten met kaas in de hoofdrol:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.