Redactie
Redactie Inspiratie 31 aug 2014
Leestijd: 1 minuut

Zo lekker: Spaanse Manchego met membrillo (kweeperengelei)

Spaanse Manchego: lekker in combinatie met een zoete dip, een glas rode wijn (bijvoorbeeld van de Tempranillo-druif) én een zonnig terras. O, wat zijn we dól op deze Spaanse kaas. Zeker als je Manchego met membrillo (kweeperengelei) combineert.

Manchego is een schapenkaas en komt uit de Spaanse regio La Mancha. Alleen een kaas gemaakt van de melk van het Manchego-schapenras mag ook daadwerkelijk de naam krijgen, en daar wordt streng op toegezien. Manchego is namelijk opgenomen in het Denominación de Origen: een register voor authentieke streekwijnen en -producten zoals kaas en Iberico-ham.

Bron: Flickr

Smaak

Manchego is licht pittig en zoutig van smaak en wordt 60 dagen tot 2 jaar gerijpt. Hoe lang hij rijpt, bepaalt hoe pittig de kaas wordt. Een jonge kaas (van zo’n 60 dagen rijping) wordt wel aangeduid met ‘fresco’. ‘Semicurado’ is een kaas die twee tot drie maanden heeft gerijpt. Hou je echter van een wat scherpere kaas? Ga dan voor een belegen (‘curado’) of oude (‘viejo) Manchego.

Combineren

In combinatie met andere tapas zoals fuet-worst en olijven is Manchego heerlijk. Ook combineert de kaas goed met een glas rode wijn of port. Traditioneel wordt Manchego gegeten voor of bij het nagerecht en geserveerd met kweeperengelei: ‘Manchego y membrillo’.

Kweeperengelei

Kweeperengelei vind je heel soms in de supermarkt of delicatessenzaak, maar probeer het ook eens bij de kaasboer. Bij de Kazerij in Utrecht hebben ze wat ons betreft de lekkerste kweeperengelei.

Zelf de gelei maken kan een beetje tricky zijn, het is een vrij bewerkelijk recept. Kweeperen zijn bijvoorbeeld al niet overal verkrijgbaar. Maar ga je toch op zoek, probeer het dan eens bij een Marokkaanse of Turkse winkel, of bij de betere groenteboer. Het seizoen loopt van oktober tot en met januari. Een goed recept voor kweeperengelei vind je hier.

Bron: Flickr

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.