Pip Minkels
Pip Minkels Inspiratie 14 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Wat is het verschil tussen mozzarella en burrata – en kun je ze voor elkaar verwisselen?

Buongiorno! Het liefst wanen we ons elke dag in Italiaanse sferen. Lasagne, pasta, pizza… we kunnen er geen genoeg van krijgen. We beleggen onze favoriete Italiaanse maaltijden dan ook het liefst royaal met wat gesmolten mozzarella of een romige bol burrata. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen mozzarella en burrata?

En misschien nog wel belangrijker – kun je ze voor elkaar verwisselen? Culy legt het je uit!

Verzamelnaam

Mozzarella is zo’n product dat we standaard in de koelkast hebben liggen. Het verrijkt de meeste Italiaanse gerechten namelijk enorm. Maar ook op zichzelf is mozzarella heerlijk; eet ‘m samen met wat tomaat, basilicum en olijfolie en jouw avond kan niet meer stuk.

Mozzarella is eigenlijk een verzamelnaam voor twee soorten kaas. Echte mozzarella wordt namelijk gemaakt van de melk van zwarte buffels die in de buurt van Napels grazen. Dit is mozzarella di bufala. Omdat deze productie zo beperkt en tijdrovend is, wordt mozzarella tegenwoordig vaak van koeienmelk gemaakt. Dit heet dan ook fior di latte.

Culy Homemade: gnocchi met tomatensaus, mozzarella en oregano

Gnocchi met tomatensaus en mozzarella
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Italiaanse hype

Guilty: op de redactie kunnen we ook geen genoeg krijgen van de burrata-hype die nog steeds de wereld in zijn greep houdt. Deze verse Italiaanse kaas is namelijk een echte topper tijdens de warme zomermaanden en maakt je koude gerechten nét een tikje specialer. Maar wat is dan precies het verschil tussen mozzarella en burrata?

Deze zachte, romige kaas komt uit Puglia en is dus ook een échte Italiaanse delicatesse. Maar wat de meeste mensen niet weten, is dat burrata niets meer is dan een mozzarella gevuld met room! Hierdoor blijft de buitenkant wat steviger, maar is de binnenkant bijna vloeibaar. Burrata is daarom super geschikt voor koude bereidingen, zoals bijvoorbeeld op een Italiaans broodje.

Als je een mozzarella vult met room en dit een nachtje laat staan, mengen deze twee producten met elkaar. Dat vormt vervolgens de room die we stracciatella noemen en die zo heerlijk uit een bol burrata stroomt wanneer je deze open snijdt.

Culy Homemade: Italiaans broodje met burrata, pikante salami en tomatenchili-olie

italiaans broodje
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Mozzarella of burrata?

Goed, als burrata eigenlijk een bol mozzarella gevuld met room is, betekent dat dan dat je deze kazen gemakkelijk voor elkaar kunt verwisselen? Nee, dat is niet helemaal waar! Burrata is namelijk wel een soort mozzarella, maar mozzarella is geen burrata. Huh, hoe zit dat dan precies?

Voor koude bereidingen kun je beter mozzarella di bufala gebruiken. Deze kaassoort is namelijk een stuk romiger dan fior di latte, die dan weer meer geschikt is om te smelten. Verwissel je deze met elkaar, en gebruik je mozzarella di bufala in je warme gerechten, zul je dus bijvoorbeeld een zompige pizza krijgen. Hierom is het ook niet verstandig om burrata te gebruiken voor je warme pasta’s.

Omdat burrata zoveel room bevat, eet je deze kaas het best koud. Je loopt namelijk anders het risico dat de hoeveelheid vocht die vrijkomt tijdens het koken je gerecht verpest. Ben je op zoek naar een wat vastere kaas, die je door een gerecht heen wil smelten of in plakjes kunt snijden, dan is fior di latte wél je beste vriend.

mozzarella
Bron: Denio109 via Adobe Stock

Recepten met mozzarella of burrata:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.