Redactie
Redactie Inspiratie 25 mei 2013
Leestijd: 2 minuten

Alles over pimentón (gerookt paprikapoeder)

Gerookt paprikapoeder, ook bekend als pimentón, is perfect om (Mediterrane) gerechten wat meer oompf te geven. Wij zijn er dol op! Maar waar koop je het en wat kun je er zoal mee?

Pimentón is onmisbaar in de Spaanse keuken, zeker in gerechten als paella. Maar het gerookte paprikapoeder kan ook gebruikt worden in barbecuegerechten, marinades, worsten (chorizo), sauzen en tapas.

Verwarrend?
Verwar pimentón poeder niet met piment d’Espelette; dat is een poeder van Franse pepertjes, en dus ook veel heter. En pimentpoeder is weer wat anders; dat is poeder gemaakt van (gedroogde) bessen, voornamelijk uit Jamaica en (Midden)Amerika. Wel passen al deze smaken goed bij elkaar, dus het is niet gek dat het wat verwarrend is.

7ecd1abad5c16bea73ef2e8ab82fdee2

Hoe wordt het gemaakt?
Gerookt paprikapoeder wordt gemaakt door een speciaal soort peperachtige paprika’s te roken boven een vuur van eikenhout. Dagelijks worden de paprika’s met de hand gedraaid totdat de juiste droogheid is bereikt. Dit kan wel twee weken duren. Als stelen en zaad zijn verwijderd, worden de paprika’s langzaam en beetje bij beetje vermalen totdat een fijn paprikapoeder met een karakteristieke smaak ontstaat. Dit moet niet te snel gebeuren, want dan kan het poeder een verbrande smaak krijgen. Het paprikapoeder is vaak verkrijgbaar in de varianten mild en pittig.

Waar is het te koop?
Bij delicatessenzaken, Spaanse winkels, Dille & Kamille en online. Bijvoorbeeld bij VanilleVentureEl Mundo del Sur en Spanjewinkel. Het zit vaak in een gezellig tinnen blikje (helaas wel meestal met een vervelende dop). Duur is het poeder niet; voor een gewoon blikje betaal je nooit meer dan 4 euro, en je kunt er superlang mee doen.

Culy.nl  2013-04-25 om 15.01.36

Met dank aan Vanilla Venture voor de informatie

Wat kun je er zoal mee maken?
Experimenteer vooral lekker zelf met dit heerlijke poeder. Het past natuurlijk goed in Spaanse gerechten, maar ook een gebakken eitje krijgt er pit door. Hieronder vind je een paar van onze favorieten.

Klik op de foto’s om naar het recept te gaan.

Photo 23-12-12 20 17 32-2IMG_8357

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.