Ramen-lovers verenigt u: alle soorten ramen op een rij
Ga je weleens langs bij restaurants die ramen serveren, dan herken je het probleem: de menukaart lezen. Want er zijn heel veel soorten ramen en bijbehorende namen. Shio, shoyu, tonkotsu: wat betekenen ze allemaal? Culy maakt je wegwijs in ramen-land, zodat je weet wat je bestelt.
Handig om te weten: er zijn natuurlijk talloze toppings en andere smaakmakers voor ramen te bedenken. En elke ramenshop heeft weer zijn eigen specialiteiten. Toch zijn er een aantal soorten ramen te benoemen, waaronder alle verschillende noedelsoepen worden onderverdeeld. Dat heeft vooral te maken met de bouillon en de stijl van het gerecht. Onderstaande varianten ga je vaker tegenkomen, let maar op!
Shio ramen
Bij de New Yorkse chef Ivan Orkin van Ivan Ramen begon het allemaal bij shio ramen. Het gerecht werd zijn signature dish toen hij zijn eigen ramen-shop opende in Japan. De letterlijke vertaling van shio is zout. Het is een heldere, soms goudkleurige bouillon die vaak wordt gemaakt van de botten van kip of de graten (en koppen!) van vis.
Soms worden beide bouillons gemixt, voor extra smaaklagen in het gerecht. Zoals Ivan doet, in zijn recept voor shio ramen. Shio ramen wordt ook wel de oudste van alle soorten ramen genoemd.
Shoyu ramen
Shoyu is het Japanse woord voor sojasaus. Niks meer en niks minder. Bestel je een grote, dampende kom shoyu ramen, dan krijg je noedelsoep voor je neus waarbij er sojasaus is toegevoegd aan de bouillon. Dat verklaart ook de kleur: shoyu ramen is lichtbruin van kleur.
Miso ramen
Ben je dol op de smaak van miso, dan is miso ramen jouw holy bowl. Het is een iets zwaardere variant van ramen, ondermeer omdat miso een vrij aanwezige smaak heeft. Deels omdat miso ramen meestal wordt gecombineerd met zwaardere toppings, zoals een dikke plak buikspek en maïs. Je herkent deze ramen eigenlijk altijd wel tussen alle andere soorten ramen, omdat ‘ie wat troebeler oogt.
Tsukemen
Van alle soorten ramen is tsukemen misschien wel het meest opvallend. Het is een versie van ramen waarbij je de soep en noodles apart geserveerd krijgt. De soep is dan ook eigenlijk meer een saus te noemen. Je haalt de noodles steeds door de soep voordat je ze in je mond schuift. Deze soort ramen is ook heel lekker in de zomer, omdat je geen grote kom hete soep voor je neus krijgt.
Mazemen
Bij mazemen krijg je je noodles niet geserveerd in een bouillon, maar in een dikkere saus. Bijna als een Japanse spaghetti.
Tonkotsu
Trek je de bouillon voor je ramen van varkensbotten en varkensvet, dan krijg je tonkotsu. Een populaire variant, want deze noedelsoep heeft een zeer rijke, volle smaak en een zekere vettigheid die superlekker is.
Tan Tan Men
Ken je de Sichuanese Dan dan noodles (pittige zoetzure noodles met gehakt)? Tan Tan Men zou je kunnen zien als de Japanse versie daarvan. De bouillon wordt getrokken van varkensbotten. De hitte krijgt deze ramen van pittig varkensgehakt dat bovenop de ramen wordt geserveerd.
Meer over Japanse ramen:
- De beste plekken om ramen te eten in Nederland
- Video: zó hoor je ramen te eten (slurpen is toegestaan!)
- Culy Homemade: makkelijke Japanse ramen met rundvlees