Melvin Sturm
Melvin Sturm Recepten 26 nov 2024
Leestijd: 2 minuten

De lekkerste uiensoep uit de oven met een Japanse twist (miso!)

De lekkerste uiensoep eet je gloeiend heet uit de oven met een flinke lading Gruyère on top. Deze variant met een Japanse twist heeft een volle smaak en stikt van de umami. Perfect voor wie weleens wat anders wil!

Deze soep maak je niet op het fornuis, maar in de oven! De uien in de soep krijgen hun kleur en karamellisatie door de hete oven. Ze worden heerlijk zacht en krijgen een diepe smaak. In tegenstelling tot een klassieke Franse uiensoep, blenden we in dit recept alles tot een gladde massa. Hierdoor wordt de uiensoep net wat dikker dan je misschien gewend bent, maar minstens zo lekker.

Furikake: een bijzonder strooisel met zeewier, sesam en gedroogde tonijn

De Japanse accenten in de soep leggen we door miso en furikake toe te voegen. De diep rijke smaak van de miso combineert perfect met de zoete ui en romige boter. Kortom: een heerlijk winters soepje dat je zo op tafel zet!

Franse uiensoep met een Japanse twist
Bron: Melvin Sturm voor Culy

Bereidingswijze van de lekkerste uiensoep

  1. Verwarm de oven op 230 graden Celsius.
  2. Verwijder de schillen van de uien en halveer ze. Leg in een passende ovenschaal met de bolle kant naar boven.
  3. Smelt de roomboter en de miso al roerend in de pan. Schenk vervolgens al roerend de groentebouillon erbij tot er een homogene massa ontstaat.
  4. Schenk de miso-bouillon samen met de geraspte gember in de ovenschaal met de uien, dek af met aluminiumfolie en bak 30 minuten in de oven.
  5. Verwijder het aluminiumfolie en draai de temperatuur terug naar 180 graden Celsius. Bak 15 minuten zodat de uien kleuren.
  6. Haal uit de oven en pureer tot een gladde massa.
  7. Verdeel de soep over 4 kommen, leg daar bovenop een stuk brood en bestrooi royaal met de Gruyère.
  8. Bak 3 minuten onder een hete grill in de oven of tot de kaas gesmolten is.
  9. Bestrooi ter garnering met de furikake en serveer gloeiend heet.
Franse uiensoep met een Japanse twist
Bron: Melvin Sturm voor Culy

Meer soeprecepten:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.