Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 8 jul 2017
Leestijd: 2 minuten

Dan dan noodles: pittige, zoetzure noedels met gehakt

Dan dan noodles: dat klinkt toch al leuk? Dit gerecht komt uit China – uit de Sichuanese keuken, om precies te zijn. Da’s die keuken waar ook al die andere lekkere gerechten zoals hotpot en Kung Pao Chicken vandaan komen. Zegt toch genoeg, niet?

Huishoudens (en restaurants) in Sichuan koken graag met gedurfde, pittige smaken. Er wordt veel gestrooid met sichuanpeper, chili, gember en knoflook. Pinda’s en sesampasta zijn ook geliefde ingrediënten. Al die smaken komen samen in dan dan noodels.

Ze worden veel gegeten als street food en dat komt omdat ze lekker vettig, zuur en pittig tegelijk zijn. Echt zo’n gerecht waar je altijd wel zin in hebt.

Wat gaat erin?

Zo’n kommetje noodles bestaat uit een aantal basiselementen: de noedels, chili-olie, een (pittige) saus en een topping. Meestal wordt die topping gemaakt van krokant gebakken gehakt.

In traditionele dan dan noodles gaat ook nog ingemaakte, gefermenteerde groente van de Chinese mosterdplant. Die doet denken aan de Koreaanse kimchi. We vervangen ‘m nu vaak door paksoi, verse spinazie of choisam (familie van de paksoi).

Daar kun je nog bij doen: bosui, witte en zwarte sesamzaadjes en fijngehakte pinda’s. Je kunt het het gerecht trouwens ook heel goed koud eten. Sommige mensen zweren erbij.

Wie of wat is dan dan?

De naam dan dan of dandan verwijst naar een gelijknamige lange stok met aan weerszijden een mand. In de ene zaten verse noodles, in de andere saus.

Straatverkopers liepen rond met die stokken om het gerecht aan de man te brengen. Van de lokale bevolking kreeg het gerecht daarom de naam dan dan noodles.

Zo maak je zelf deze noodles

Wil je het een keer uitproberen? Wij hebben een heerlijk recept voor dan dan noodles voor je (met gehakt, vega of vegan). Of check onderstaande video. Het belangrijkste is dat je aan chili-olie weet te komen. Die kun je eigenlijk nog het beste zelf maken: fluitje van een cent. Het enige wat je nodig hebt, zijn chili flakes en neutraal smakende olie.

De shaoxing wijn kan ook een uitdaging worden, maar die kun je bij de Aziatische supermarkt vinden. Neem dan ook gelijk een zakje Szechuanpeper mee. Alle andere ingrediënten koop je gewoon bij de supermarkt.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.