Dan dan noodles: pittige, zoetzure noedels met gehakt

Dan dan noodles: dat klinkt toch al leuk? Dit gerecht komt uit China – uit de Sichuanese keuken, om precies te zijn. Da’s die keuken waar ook al die andere lekkere gerechten zoals hotpot en Kung Pao Chicken vandaan komen. Zegt toch genoeg, niet?

Huishoudens (en restaurants) in Sichuan koken graag met gedurfde, pittige smaken. Er wordt veel gestrooid met sichuanpeper, chili, gember en knoflook. Pinda’s en sesampasta zijn ook geliefde ingrediënten. Al die smaken komen samen in dan dan noodels.

Ze worden veel gegeten als street food en dat komt omdat ze lekker vettig, zuur en pittig tegelijk zijn. Echt zo’n gerecht waar je altijd wel zin in hebt.

Dan dan noodles is one of the most famous street foods in Sichuan cuisine. It consists of a spicy sauce containing preserved vegetables (often including zha cai, lower enlarged mustard stems, or ya cai (upper mustard stems), chili oil, Sichuan pepper, minced pork, and scallions served over noodles. #food #famousfood #dish #sauce #noodles #Dandannoodles #eggs #delicious

A post shared by Abhilasha Trivedi (@trivediabhilasha) on

Wat gaat erin?

Zo’n kommetje noodles bestaat uit een aantal basiselementen: de noedels, chili-olie, een (pittige) saus en een topping. Meestal wordt die topping gemaakt van krokant gebakken gehakt.

In traditionele dan dan noodles gaat ook nog ingemaakte, gefermenteerde groente van de Chinese mosterdplant. Die doet denken aan de Koreaanse kimchi. We vervangen ‘m nu vaak door paksoi, verse spinazie of choisam (familie van de paksoi).

Daar kun je nog bij doen: bosui, witte en zwarte sesamzaadjes en fijngehakte pinda’s. Je kunt het het gerecht trouwens ook heel goed koud eten. Sommige mensen zweren erbij.

Who's ready to DAN DAN?!? Your favorite noods are now back on the menu full-time starting TODAY so go get yo lift on ??? ?: @theflexiblefoodie

A post shared by 2nd City NYC ?? (@2ndcitynyc) on

Wie of wat is dan dan?

De naam dan dan of dandan verwijst naar een gelijknamige lange stok met aan weerszijden een mand. In de ene zaten verse noodles, in de andere saus.

Straatverkopers liepen rond met die stokken om het gerecht aan de man te brengen. Van de lokale bevolking kreeg het gerecht daarom de naam dan dan noodles.

No-soup Dandan noodles in Oyama, Tokyo. This is one of traditional Chinese foods and popular in Japan lately. Those who love spicy dishes must like this. You stir whole ingredients and enjoy. #dandannoodles #六傳屋 #大山ハッピーロード

A post shared by moticx3 (@moticx3) on

Zo maak je zelf deze noodles

Wil je het een keer uitproberen? Onderstaande video legt je uit hoe je dat doet. Het belangrijkste is dat je aan chili-olie weet te komen. Die kun je eigenlijk nog het beste zelf maken: fluitje van een cent. Het enige wat je nodig hebt, zijn chili flakes en neutraal smakende olie.

De shaoxing wijn kan ook een uitdaging worden, maar die kun je bij de Aziatische supermarkt vinden. Neem dan ook gelijk een zakje Szechuanpeper mee. Alle andere ingrediënten koop je gewoon bij de supermarkt. En de gefermenteerde groente? Die laat je gewoon weg.

Reageer op artikel:
Dan dan noodles: pittige, zoetzure noedels met gehakt
Sluiten