Redactie
Redactie Kooktips 2 aug 2018
Leestijd: 2 minuten

Worstjes bakken: zo doe je dat perfect

Niets lekkerder dan saucijzen of verse worstjes bakken, lekker knapperig van buiten en zacht van binnen. Maar hoe krijg je ze gaar? En hoe zorg je dat niet je volledige keuken onder het vet zit? Culy geeft tips.

1. Neem de tijd

Verse worstjes, zeker de dikkere variant, zijn niet in vijf minuutjes gaar. Haast is dan ook geen goed plan, net als het vuur superhoog zetten ‘om de worst maar gaar te krijgen’. Dan eindig je namelijk met zwartgeblakerde worstjes die nog rauw zijn van binnen.

2. Speel met temperatuur

Begin op middelhoog vuur te bakken, maar speel met de temperatuur zodra je merkt dat de worstjes te hard of juist te langzaam gaan. Medium vuur en ietsje langer wachten geeft meestal een mooier resultaat.

3. Gebruik wat olie

De meeste worstjes zijn vet genoeg van zichzelf, dus je hebt geen liter olie nodig om in te bakken. Maar een klein beetje olie kan wel helpen tegen verbranden en aanbakken. Sommige koks zweren bij Croma, maar wij gebruiken graag ghee.

Pas op met olijfolie; die verbrandt sneller dan andere soorten olie, zoals koolzaadolie of ghee, die hebben een hoger rookpunt.

4. Een papiertje tegen het spetten

Een truc die we op internet tegen kwamen: een stukje keukenpapier, of anders bakpapier, tegen het spetten.

Het gaat zo: braadworstjes bakken in de koekenpan zoals je dat normaal ook zou doen, maar dan met een stuk papier die je op de worstjes legt. Ongeveer 8 minuten aan de ene kant bakken, papier eraf halen, en de andere kant ook ongeveer 8 minuten bakken, weer met het papiertje er bovenop.

Het papier absorbeert het vet en gaat spetten tegen. Let op: zorg wel dat het papier de pan of het vet in de pan niet raakt, dan verbrandt het papier.

5. Niet constant omdraaien

Geef de worstjes de tijd om te bakken, en keer ze niet elke 30 seconden om uit ongeduld of omdat je denkt dat ze dan beter bakken. Laat ze rustig bakken en een mooi kleurtje krijgen, en draai ze pas na een paar minuten om.

6. Laatste oplossing: stomen

Heb je een enorme worst die maar niet gaar wil worden? Je kunt ze dan ook altijd nog stomen. Zorg dat je een deksel hebt die precies op je koekenpan past. Bak je worstjes bruin zonder deksel, voeg dan een beetje water toe, en leg de deksel erop.

Je kunt het vuur nu wat lager zetten, en de worstjes nog ongeveer vijf minuten laten stomen. Deksel er weer af, en dan nog een minuutje op hoog vuur bakken zodat het velletje weer krokant wordt.

Braadworst bakken, hoe doe je dat?

Geert van Wersch, de derde firmant van de worstmakers Brandt & Levie, laat zien hoe je het beste een verse worst kunt bakken

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.