Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 1 mrt 2024
Leestijd: 6 minuten

Sterrenchef Soenil Bahadoer over zijn grootste kookblunder: ‘Die hele truffel was naar de knoppen!’

In Culy’s vaste rubriek stellen we steeds vijf culinaire vragen aan een bekende foodie over zijn of haar eetgewoonten en uiteraard naar wat geheime tips. Dit keer legden we ons vragenvuur voor aan… sterrenchef Soenil Bahadoer.

Wie is Soenil Bahadoer?

We spreken Soenil terwijl hij onderweg naar Parijs in de file staat. Hij gaat er eten bij driesterrenrestaurant Kei en laat zich niet gek maken door de drukte op de weg, ondanks dat hij zijn eerste trein al heeft gemist: “De volgende gaan we sowieso halen en we hebben het heel gezellig in de auto.”

Soenil Bahadoer runt restaurant De Lindehof in Nuenen, dat al jaren in het bezit is van twee Michelinsterren en lovende recensies. Eerder las je in een interview op Culy dat vadouvan zijn favoriete ingrediënt is.

Met zijn Surinaams-Hindoestaanse achtergrond is de chef ook een bekend boegbeeld voor smaken, gerechten en producten uit de Surinaamse keuken. Zo vind je zijn lijn met sambals, specerijen en sauzen bij Albert Heijn. Op maandag 4 maart serveert hij bij cocktailbar The Flying Dutchmen in Amsterdam heerlijke barsnacks, passend bij Woodword Reserve Bourbon. Tijd voor een culinair vragenvuur!

1. Wat heb je gisteravond gegeten?

Nasi van mijn vrouw met kip uit de oven, zoetzure komkommer erbij en flensjes van ei. Mijn vrouw kan heel goed koken ja. Of het mijn favoriete gerecht van haar is? Ze maakt ook Anda Aloe; een traditioneel Hindoestaans gerecht van ei met aardappel en masala en dat is altijd top, dat is zo lekker. Eenvoud, maar toch heel goed, ook makkelijk te bereiden. Zij is degene die thuis kookt. Normaal ben je de hele dag druk met koken bezig en dan heb je daar ‘s avonds echt geen zin meer in. Dan is het fijn dat er iemand is die het eten bereidt en dat we ‘s avonds thuis eten.”

2. Je kookt binnenkort tijdens de Woodford Cocktail Night bij Flying Dutchmen; met welke cocktail maken we jou blij na een lange dag werken?

Ik ben een echte Negroni-fan. Wel een zwaar drankje, maar ik vind die smaak – dat bitter, de sinaasappel, die combinatie – gewoon geweldig. Ik maak ‘m ook zelf, gewoon met campari en wat wodka, maar je kunt ‘m ook met Don Papa Rum maken, vind ik ook wel lekker voor de variatie en de rum geeft net dat zoetje.

Maar een Negroni, met liefde gemaakt door een goede bartender, en als je dan in een bar zit met allemaal leuke mensen om je heen, geweldig is dat.

Anders drink ik graag een mooie fles wijn of een goed glas champagne. Ik kan champagne de hele avond doordrinken, dan gebeurt er helemaal niks. Een Negroni tikt wel aan.”

Zo maak je de hippe Negroni cocktail

3. Welke snack zou op elke straathoek verkrijgbaar moeten zijn en waarom?

“Een goede hotdog, dat vind ik top. Met verse gebakken uien; dat vind ik veel lekkerder dan die gedroogde gebakken ui die je er meestal bij krijgt. Maar dat kunnen ze natuurlijk niet op elke hoek van de straat verkopen, dat is te veel werk allemaal. Ik heb ook mijn eigen snack: de bara met wagyu. Dat moet heel Nederland invoeren, vind ik.

We zijn weer bezig met mijn foodtruck (in coronatijd richtte Soenil die vanuit zijn restaurant De Lindehof op en sinds kort is de foodtruck af en toe weer operabel, red.), mensen smachten ernaar, merk ik. Ik wil dat wel weer in gaan voeren. We hebben ‘m ook bij Shell verkocht en dat vonden mensen leuk. Ik ga wel weer proberen om het op elke hoek van de straat neer te zetten.”

4. Wat is je grootste kookblunder?

“Ik heb wel een kookblunder, een héle grote. De chef van het restaurant waar ik als leerling werkte, had verse truffel. Hij zei: ‘Zet het maar onder de Madeira’. Dus ik zet de verse truffel onder de flessen met Madeira in de drankenkast. Maar hij bedoelde: de Madeira in een bakje gieten, de verse truffel erin leggen, deksel erop en in de koeling zetten.

Na een tijdje waren ze de truffel aan het zoeken. De chef vroeg me waar ik die had neergezet. Dus ik zei: ‘Onder de Madeira’. De chef vroeg: ‘Ja, waar in de koelkast dan?’ Waarop ik zei: ‘U heeft toch gezegd: zet ‘m onder de Madeira?’ De truffel was na twee weken helemaal beschimmeld en verdroogd. Die hele truffel naar de knoppen!

5. De beste kooktip die je ooit kreeg?

“Die heb ik toen ik klein was van mijn moeder gekregen. Ik pas ‘m nog steeds toe: je moet gedroogde kummel (karwij, red.) – en andere specerijen – eerst branden op 60 graden. Toen we klein waren, zag ik mijn moeder altijd kummel branden en vroeg ik aan haar: ‘Waarom doe je dat?’ Ze legde me uit: dan komen de smaken vrij, en je moet ze niet hoger verhitten dan 60 graden. Dan krijg je de smaak er niet goed uit en brandt het aan.

Zij verwarmde ze in een pannetje op het vuur en dan eventjes walsen zeg maar. Ik denk dat heel veel koks dat nu doen hoor, maar toen wist ik dat nog niet. Dus laat dit een tip zijn voor iedereen: specerijen moet je sowieso altijd eerst heel lichtjes verwarmen en niet te heet maken, want dan gaan ze bitter smaken.

Ik werk altijd met specerijen. Ik ben fan van tandoori, vadouvan, van verschillende mixen van specerijen, en als ik die niet heb, word ik onrustig. Als ik in het buitenland kook en ze hebben het niet, dan word ik helemaal gek. Het zijn voor mij echt de smaakmakers. We hebben (bij restaurant De Lindehof, red.) een hele speciale keuken waar we constant de balans proberen te vinden met smaken. Als die er niet is, kun je er niet uithalen wat je gewend bent.”

Vadouvan: dit specerijenmengsel is een mix tussen India en Frankrijk

Soenil & cocktails

Op maandag 4 maart serveert Soenil Bahadoer zijn creatieve streetfood bites in een perfecte cocktail pairing met Woodford Reserve bourbon. Bij cocktailbar Flying Dutchmen in Amsterdam kun je een avond lang genieten van deze spannende combinaties. Deze sterrenborrel kost € 49,50 p.p. inclusief drie cocktails met bijpassende bites. Reserveren kan via Flying Dutchmen Cocktails.

Meer interviews met chefs:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.