Rosa Bertram
Rosa Bertram Inspiratie 16 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

Rode bieten koken als een pro: zo doe je dat

Bieten (of rode bieten) zijn een supergezonde knolgroente met een typische aarde smaak en worden heerlijk zoet als je ze kookt. Maar rode bieten koken? Dat gaat nog te vaak fout. Dít is de manier voor de perfecte bietjes. 

Want rode bieten verpesten is eeuwig zonde!

Wat zijn rode bieten?

Bietjes zijn donkerrood en zitten bomvol vitaminen en goede stoffen. Er wordt zelfs gezegd dat de rode kleurstof, betanine, een geneeskrachtige werking heeft en de afweermechanismen in je lichaam versterkt.

De knolletjes groeien onder de grond, óók gewoon in Nederland. Je kunt ze gebruiken voor gezonde smoothies, maar ook in salades, op broodjes of op je pizza. Maar de truc is om de bieten eerst gaar te koken. En dat doe je zo!

Bieten koken doe je zo

Rode bieten zijn gekookt de meest voorkomende (en in onze optiek de lekkerste) manier om de knolgroente te bereiden. Wat heb je nodig?

  • Gebruik ongeschilde bieten. Je hebt keuze uit een zomerbiet of winterbiet (de zomerbiet is wat kleiner)
  • Water
  • Zout

Zomerbieten kun je het beste 20 tot 30 minuten koken, terwijl de winterbiet meer tijd nodig heeft. Logisch, gezien de winterbiet groter van formaat is. Toch is het verschil best fors: de winterbiet kook je namelijk zo’n 1,5 tot 2 uur.

Wil je tussendoor testen of de rode biet gaar is? Prik er met een vork in. Als die er makkelijk in gaat, is ‘ie klaar. Ook kun je checken of de schil al los zit. Zo ja, dan is de biet gaar.

Rode biet bewaren

Als de rode biet eenmaal gekookt is, haal je hem uit de pan en kun je de schil lospellen. Doe hierbij wel eventjes handschoenen aan, want anders zijn je handen compleet rood. Ook vlekken krijg je niet makkelijk uit je kleding. Snijd de knol vervolgens in blokjes, reepjes of plakjes. En that’s it!

Omdat het best een tijdrovende klus is, is het een aanrader om veel bieten in één keer te koken en deze te bewaren voor een andere keer. In de koelkast kun je de bieten zo’n 2 tot 3 dagen bewaren. Mocht je in het bezit zijn van een vacumeermachine is dat de beste bewaarmethode. De bietjes blijven zo maanden goed.

Recepten met rode biet

Van pasta’s tot

Snelle pasta met rode biet, feta en dille

Een van de leukste dingen aan koken met rode biet is dat je gerechten er knalroze van worden. En dat maakt eigenlijk alles optisch lekkerder. Ook deze eenvoudige pasta met feta en dille wordt spectaculair door het gebruik van rode bietjes.

Pasta met bietjessaus, feta en dille
Bron: Freya Zuidervaart voor Culy.nl

> Naar recept: Snelle pasta met rode biet, feta en dille

Ceviche van zeebaars met steranijs, rode biet en cranberry

Ceviche is altijd een goed idee, maar helemaal als je ‘m serveert met rode biet en cranberry’s. De vis kleurt daardoor prachtig roodroze. Door het gebruik van steranijs krijgt het geheel een warme smaak. Heerlijk als je in het najaar koude gerechten serveert.

Ceviche van zeebaars voorgerecht kerst
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

> Naar recept: Ceviche van zeebaars met steranijs, rode biet en cranberry

Rode bietensoep met appeltjes, zure room en dille

Soep is altijd een goed idee. En hoewel rode bietensoep vrij onbekend is, is ‘t een welkome verrassing. Zeker wanneer je ‘m maakt met appeltjes, zure room en dille als garnering.

rode bietensoep
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

> Naar recept: Rode bietensoep met appeltjes, zure room en dille

Flatbread met makreel, rode biet en wasabimayo

Rode biet en vis is zo’n combi waarvan je niet per se verwacht dat ‘ie top is, maar als je beide eenmaal hebt geproefd wil je ze amper nog los van elkaar. Garneer met wasabimayo en je wil echt nooit meer anders. Sorry not sorry!

flatbread met makreel, rode biet en wasabimayo
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

> Naar recept: Flatbread met makreel, rode biet en wasabimayo 

Bietenstamppot met dukkah en ricotta uit de oven

Rode bieten but make it winters resulteert in een roze bietenstamppot. Een lust voor het oog, maar niet minder voor je smaakpapillen. De dukkah en ricotta uit de oven maken dit namelijk een smakelijk tafereel.

Bietenstamppot met ricotta en dukkah
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

> Naar recept: Bietenstamppot met dukkah en ricotta uit de oven

 

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.