Redactie
Redactie Inspiratie 17 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Alles over spätzle of spaetzle: het kazige Duitse antwoord op pasta

Zeg je comfort food, dan zeg je spätzle. Verslavend lekkere noedels die je kunt vinden in het zuiden van Duitsland, in Oostenrijk, maar ook in Hongarije en Slovenië. Als bijgerecht of in de soep: spätzle is multi-inzetbaar en dat vinden we helemaal niet erg.

Want wie zegt er nou nee tegen noedels met kaas en room?

Alles over spätzle of spaetzle: het Duitse antwoord op pasta

Noem het de gnocchi van Duitsland of de kleine pasta van Oostenrijk, puntje bij paaltje valt spätzle toch niet helemaal in een hokje te plaatsen. De fijne noedels zijn eenvoudig, betaalbaar en favoriet bij velen, met name in Duitsland.

Afkomst

Over die afkomst valt te twisten, want geheel logisch proberen meerdere streken en zelfs landen de spätzle zich toe te eigenen. Sinds 2012 heeft de versie uit Zwaben (Zuid-Duitsland) echter wel een beschermende oorsporingsbenaming toegewezen gekregen door de Europese Unie. En dat zegt wat.

spatzle
Bron: Pixabay

Vorm

Je herkent spätzle of spaetzle aan de vorm: de eiernoedels zijn dun en kort, als een soort gekortwiekte spaghetti. Om deze vorm zou je een berg gadgets aan kunnen schaffen, maar een grove zeef of pureepers werkt ook prima. Het deeg druk je dan door de vorm in een pan kokend water. Spätzle wordt in sommige regio’s ook wel knöpfle genoemd: in dat geval is de vorm vergelijkbaar met – jawel – kleine knopjes.

Ingrediënten

Om de spätzle op smaak te brengen kun je het zo gek maken als je zelf wil. Probeer sowieso eens de traditionele versie – ook verkrijgbaar op de iconische Duitse kerstmarkt – vergezeld door een scherpe kaas als Gruyère, een scheutje room, knapperige spekjes, champignons en verse kruiden.

spatzle
Bron: Pixabay

Recept

Zelf maken? Kijk dan op Smitten Kitchen voor een simpel recept met een uitje en verse kruiden, op Food52 voor spätzle met onder andere Gruyère en op Bon Appétit voor een variatie met munt en tomaten.

Meer Europese specialiteiten om eens te proberen:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.