Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 11 jul 2025
Leestijd: 4 minuten

De favo smaakmakers van Roberto Gelato: ‘Mijn laatste smaakontdekking? Koffie + sinaasappelroom’

In Smaakmakers zetten we mensen die hun leven laten leiden door smaak én die letterlijk smaak geven aan ons culinaire landschap, in de spotlights. Van lokale foodhelden tot culinaire creatievelingen: wij willen van ze weten waar ze graag eten, wat hun lievelingssaus is en wat er altijd in hun boodschappenmandje gaat. Wij zorgen voor de vragen, zij serveren de antwoorden. Met deze keer: ijsprofessor én wereldkampioen ijs maken Roberto Gelato.

Roberto Gelato: een begrip in Utrecht

Dat ijs maken niet alleen een vak is, maar ook een bezieling kan zijn, bewijst Roberto Gelato. De rij voor de ijssalon in Utrecht die hij samen met zijn vrouw Carlina runt (die o.a. ook boeken over ijs schrijft), staat altijd tot ver in de straat. Want dat Roberto dé ijsprofessor van Utrecht is, is wijdverbreid – en zelfs wereldwijd – bekend.

Zo won hij al de Gouden IJsspatel, en zowel zilver als goud bij de Coppa d’Oro: de strijd om de gouden wereldbeker voor wie het lekkerste ijs ter wereld maakt.

Zodra zijn ijssalon weer elke dag geopend is, weet je: de winter ligt achter ons en voor ons ligt een zomer vol ijs – in de zaligste smaken. Van rarbarber tot amarena-kersen, van pistache tot citroencake en van vijgen-amandel tot aan bloedsinaasappelsorbet: kiezen is bijna niet te doen.

En staan Roberto’s rode bietenijs, haringijs of olijfolie-ijs weer op het menu, dan weet je dat je maar één ding te doen staat: proeven! Al experimenteert hij sowieso elke week wel met een nieuwe, limited edition smaak onder de naam ‘Mai Prima’. Maar wat eigenlijk zijn de lievelingssmaken van onze zelfbenoemde ‘ijsgek in hart en nieren’?

Deze fantastische ijssalons zijn het (om)reizen waard

Smaakmakers: Roberto Gelato

IJssmaak

“De combinatie van witte chocolade met pistache, omdat het contrast perfect is. Het zoet van de witte chocolade dat door de pistache afgeremd en aangevuld wordt.”

Laatste smaakontdekking

“Koffie plus sinaasappelroom.”

Lekkerste drankje bij een ijsje

“Bij vruchtensorbets past een prosecco goed, terwijl chocolade-, hazelnoot- en pistache-ijs goed samengaan met een glas porto, marsala of sommige donkere bieren.”

Kookboek

Il Cucchiaio D’argento (van Clelia D’Onofrio, red.). Al is Artusi een goede tweede, maar dit vind ik een must.”

Eet ik nooit meer

Durian.”

Alles over de vrucht durian: een sexy maar stinkend gezondheidsbommetje

Thuis

Groente

“Paprika’s, en het liefst maak ik er Peperonata mee.”

Keukentool

Koksmes.”

Pastasoort

“Conchiglie.”

Altijd in huis

“Kaas… ik ben gek op Gorgonzola.”

Uit

Reisbestemming

“Sicilië, Emilia Romagna-streek, Ligurië.”

Neem ik het liefst mee van vakantie

“Laten we zeggen dat ik op elke plek waar ik ben, altijd probeer zoveel mogelijk te proeven. En als ik terugkom, vul ik elke vrije ruimte met eten. Als ik naar Italië ga, ontbreken salami, wijn en burrata nooit.”

De beste maaltijd ooit at ik…

“Bij OLA LANKO: een pop-up restaurant in Amsterdam.”

Date-plek

The Village Coffee in Utrecht.”

Een eetdag van Roberto

Ontbijt

Hangop met bosbessen en granola. Zelfgemaakt natuurlijk.”

Hangop maken doe je zo: want zelf maken is makkelijk én lekkerder

Snack voor onderweg

“Een ouderwetse chocoladereep, niet zo’n fancy reep met allerlei ingrediënten, echt alleen chocolade.”

Favoriete chips

“Tyrrells sea salt & cider vinegar.’

Drankje na een dag hard werken

“Een IPA biertje van Brothers in Law.”

Eet ik als ik ziek ben

“Eigenlijk is dat het enige moment dat ik niet eet, haha.”

Inspiratie

Inspirerende chef

“Naast mijn moeder en de moeders van mijn Italiaanse vrienden, zijn mijn favoriete chefs Raoul van C’est Ça in Utrecht vanwege zijn gekte, Leon (Mazairac, red.) van Karel V vanwege zijn geurcombinaties, en Jasper van restaurant De Klub vanwege zijn zoektocht naar ingrediënten.”

Overrated ingrediënt

“Truffelolie, avocado, industriële balsamicoazijn.”

Lievelingssnack uit mijn jeugd

“IJs. Natuurlijk!”

Vanavond eet ik…

“Pizza.”

Eetmotto

“De weg naar je hart loopt door de keuken.”

Koud, zoet en spicy: gochujang op je sundae-ijsje

Meer smaakmakers:

  • De favo smaakmakers van Nana van Connecting Flavors: “F*ck de hype, ga voor authenticiteit!”
  • De favo smaakmakers van Eveline Wu: ‘Matcha met kokoswater is mijn laatste ontdekking’
  • De favo smaakmakers van Lola Tuhuteru: ‘Ik eet het liefst iedere dag nasi goreng, ook voor het ontbijt’

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Kerst komt eraan! Kook mee met Culy 🎄

Van verfijnde voorgerechten tot magische desserts, ontvang dagelijks ons recept van de dag.